Mitä F1:n törmäystestit tarkoittaa?
F1-autoilta on vaadittu törmäystestien läpäisemistä vuodesta 1985. Niiden läpäisemistä valvoo Kansainvälinen autoliitto FIA. Testit suoritetaan yleensä Englannin Bedfordshiressa Cranfield Impact Centressä.
F1-autoille suoritetaan dynaamisen törmäyksen testejä, staattisen kuormituksen testejä ja ympäri pyörimisen testejä.
Dynaamisen törmäyksen testit suoritetaan rungolle edestä, sivulta ja takaa sekä lisäksi ohjausvarrelle. Etutörmäystesti suoritetaan nopeudella 54 km/h, sivuttaistörmäys 36 km/h ja takatörmäys 39,6 km/h. Testit suoritetaan 780 kg painavalla testirungolla, jossa on nukke matkustajana. Kuljettajaa ympäröivän monokokin on säilyttävä ehjänä näissä törmäyksissä. Törmäystestien tuloksille on asetettu vaatimuksia myös esimerkiksi suurimmista sallituista G-voimista. Törmäystestinuken rintaan ei saa kohdistua suurempaa kuin 60 G:n suuruista voimaa kolmen millisekunnin sisällä törmäyksestä.
Ohjausvarren testillä mitataan sitä, että se antaa asianmukaisesti periksi, jos kuljettajan pää osuu rattiin. Testi suoritetaan iskemällä 8 kg painoinen esine ratin keskelle 25 km/h nopeudella.
Auton rungolle suoritetaan törmäystestien lisäksi 13 staattisen kuormituksen testiä, joilla varmistetaan, että rungon kaikki osat kestävät vaadittavan paineen. Auton osat saavat näissä testeissä taipua vain määrättyjen rajojen sisällä.
Auton ympäri pyörimisen kestävyyttä testataan sivuttaissuuntaisesti 5 tonnin, pituussuuntaisesti 6 tonnin ja pystysuuntaisesti 9 tonnin painoilla. Auton muoto ei saa muuttua näiden painojen alla yli 50 millimetriä.
Caterham- ja Red Bull -tallien julkistamien YouTube-videoiden avulla voit tutustua siihen, miten F1-autojen törmäystestejä toteutetaan:
Upotettavan Youtube-videon id
Upotettavan Youtube-videon id