F1

F1

Formulakausi käynnissä!

Koko kausi suorana C Moressa

Katso lisää

Formula 1:n budjettikatosta esitys – nouseeko Ferrari takajaloilleen?

Formula 1 -tallien päälliköt ovat valmistelleet esityksen lajin budjettikatoksi. Suunnitelman mukaan tallien suurin sallittu vuosibudjetti kuristettaisiin kolmessa vuodessa 145 miljoonasta dollarista 130 miljoonaan eli 134 miljoonasta eurosta 120 miljoonaan. Tallipäälliköiden ehdotuksesta kertoi tiistaina BBC.

Suunnitelma on osa pakettia, jolla laji pyrkii tasaamaan koronaviruspandemian talousvaikutuksia. Uudessa budjettikaavailussa kuluja karsitaan asteittain. Vuoden 2021 budjettikatto olisi 145 miljoonaa, seuraavana vuonna 140 ja vuosina 2023–25 sallittaisiin 135 miljoonan dollarin kustannukset.

MM-sarjan kilpatallit perehtyvät suunnitelmaan lähipäivinä. Maksimikulujen lisäksi suunnitelmassa rajataan esimerkiksi tuulitunnelien käyttöä ja määritellään asiakastallien korvaukset moottoreita, vaihdelaatikoita ja jousituksia muille toimittaville kilpatalleille.

Kulujen rajaamisesta keskusteltiin alkuvuodesta viikkoja, mutta ilman sopua. Vielä ei ole myöskään ratkaistu, miten tallipäälliköiden esitys käsitellään.

Suunnitelma tasoittaisi kilpailua

Tallien voimassa oleva budjettikatto on 175 miljoonaa dollaria eli 161,5 miljoonaa euroa. Menot koettelevat nyt lähes kaikkia kilpailijoita, kun tulopuoli on romahtanut koronaviruspandemian takia.

Budjettikatolla ja erilaisilla toimintarajoituksilla pyritään myös tasoittamaan kilpailua, koska vain parin kolmen kilpatallin autoilla on ajettu viime vuosina voitoista.

Esimerkiksi tuulitunneliaikaa ja siihen liittyvää tietokonedataa on tarkoitus rajata niin, että MM-sarjan paras talli saisi pienimmän kiintiön ja kiintiö kasvaisi sarjasijoitusten perusteella porrastaen. Sarjan viimeinen saa suunnitelmassa 40 prosenttia maailmanmestaria enemmän resursseja aerodynamiikan kehittämiseen.

Talleista Ferrari on toistaiseksi vastustanut alle 150 miljoonaan ulottuvaa budjettikattoa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja