Fondyy ja raclette - juustoruokien klassikot osa 1
Talvi-iltojen yksi hauskimpia ajanvietteitä on ruoanvalmistaminen yhdessä. Mutta mikään ei tietenkään vedä vertoja itse syömiselle. Ruokailusta ei voi suoriutua tuppisuuna, kaikkien kurkotellessa saman padan äärellä vielä ruokapöydässäkin. Juustoruokien klassikot, kaverukset raclette ja fondyy ovat juuri omiaan leppoisaan nautiskeluun hyvässä seurassa.
Fondyy venyy ja paukkuu
Vanha sveitsiläinen seuraleikki kuluu näin: jos pudottaa leivänpalansa fondyypataan, joutuu tarjoamaan viinikierroksen, antamaan pusun pöytädaamilleen tai -kavaljeerilleen tai jotain muuta yhtä vänkää. Asterix ja Alppikukka -sarjakuvasta ovat monet fondyyn ystävät omaksuneet hieman brutaalimman kaavan. Kannattaa tutustua. Fondyyn ympärillä sanailua riittää, kun juusto venyy ja paukkuu, sotkeutuu naapurin juustonauhaan ja lopulta omaan suuhun.
Fondyy sana on ranskaa ja tarkoittaa "sulatettua", mikä onkin ihan luonnollista, kun kyseessä on sulatettu juusto. Valloillaan on uskomus, jonka mukaan muiden juomien kuin viinin nauttiminen fondyyn kera, aiheuttaisi vatsassa juuston pakkautumisen yhdeksi köntiksi ja valtavat vatsan väänteet. Runsaat viinikulaukset fondyyn yhteydessä todennäköisesti edesauttavat myös rennon tunnelman saavuttamisessa.
Fondyy valmistetaan perinteisesti savipadassa, jonka huokoset tukitaan hieromalla padan sisäpintaan valkosipulia. Mutta nykyoloissa myös valurautainen tai teräksinen fondyypata käy mainiosti. Tärkeää kuitenkin on, että padan alle on saadaan riittävän lämmin liekki pitämään juuston sulana.
Sveitsiläisen fondyyn ehdoton raaka-aine on gruyere-juusto. Sitä on tosin melko harvoin Suomessa saatavilla, joten se täytyy usein korvata jollain muulla voimakkaalla juustolla (Emmental, Fontal-classic).
Sveitsiläinen fondyy 4:lle
400 g gruyereä
200 g punaleimaista emmentalia
1 valkosipulin kynsi
3 dl valkoviiniä
4 tl maissijauhoja
hiven mustapippuria
ripaus raastettua muskottipähkinää
(kirschiä)
Lisäksi:
Vaaleaa ranskanleipää
1. Raasta juustoto hienoksi. Sivele padan pisäpinta valkosipulin kynnellä. Mittaa pataan valkoviini ja maissijauhot. Sekoita tasaiseksi.
2. Lisää juustoraastetta lämpimään viiniin muutamassa erässä koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Viini ei saisi kiehua, mutta sen tulee kuitenkin olla kuumaan. Anna edellisen juustoerän sulaa, ennen seuraavan lisäämistä. 3. mausta juustosula pippurilla ja muskottipähkinällä (sekä kirschillä).
4. Nosta pata alustalleen liekin päälle.
5. Varaa pöytään vaaleaa ranskanleipää kuutioina ja pitkä fondyyhaarukka jokaiselle ruokailijalle.
Vinkki: Juustofondyyn lisänä voi tarjota myös eri kasviksia: kukkakaalin nuppuja, paprikaa, kurkua, porkkanaa, varsiselleriä.
Uusimmat
-
09:27
Häiriö pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteessä – junia peruttu
-
09:25
Ministeriön ja virastojen ristiriitaiset koronaohjeet hämmentävät – asiantuntijoilta tiukkaa kritiikkiä: "Vaikuttaa ihan mielettömältä sekoilulta"
-
09:15
Wayne Gretzkyn isä on kuollut – murtuneelta jääkiekkolegendalta koskettava viesti
-
09:06
Suora lähetys kello 9.30: Pormestari Vapaavuori kertoo, kuinka huolestuttavalta pääkaupungin koronatilanne näyttää
-
09:01
"Naisten määrää pitää kasvattaa kolmesta syystä" – Suomen teknologiateollisuus kaipaa naisia alalle, mutta kärsii ennakkoluuloista
-
09:00
Häävalokuvaaja Audrey menetti työkeikkansa koronan myötä – keksi aivan uuden kuvattavan asiakasryhmän
-
08:53
Video näyttää, kuinka tsunamiaallot hyökyivät rantaan Uudessa-Seelannissa – voimakas maanjäristys aiheutti tuhansien evakuoinnin
-
08:47
Leski paljasti Alexi Laihon kuolinsyyn
-
08:29
Rokotetutkija KSML:lle: Koronarokote syksyllä 12-vuotiaille
-
08:24
Tänään voit sytyttää kynttilän Koskelan teinisurman uhrin muistoksi – Tuomas sai idean muistotilaisuudesta omien kiusaamiskokemustensa kautta
-
08:20
Iivo Niskasen pisteliäs kuitti aiheutti naurunremakan – tämä saattoi sulattaa Ristomatti Hakolan kisajännityksen
-
08:17
Stockmannin tulos romahti alle puoleen vuoden takaisesta – myös liikevaihto kärsi
-
08:02
Sami Kapanen istui lähes tyhjässä vaihtoaitiossa ja seurasi joukkotappelua – jäähyennätys edelleen voimassa NHL:ssä: "Retuutti kuin märkää pyyhettä"
-
08:01
Kuluttaja: Atrian "Suomalainen pekoni" valmistetaankin Ruotsissa
-
07:53
Ruotsi sai selville MM-viestikatastrofiin johtaneet syyt – huoltopomolta ilkikurinen lausunto
-
07:46
Juontajapari Marja Hintikan ja Ile Uusivuoren parisuhde roihuaa: "Salaisuus on se, että…"
-
07:38
Krista Pärmäkoski teki vastoin valmennuksen komentoa – "Mietin, että tässäkö tämä meni"
-
07:19
Tehyn Millariikka Rytkönen täräytti suorat sanat Husille: "Niitä rahatukkoja ei ole kyllä hoitajille heiluteltu" – tästä on kyse
-
07:10
"Norjalaisilla oli jotain ekstraa" – Oberstdorfissa hiihdettiin hämmästyttävä kisa, josta käynnistyneet epäilykset toteutuivat tyrmäävästi MM-Trondheimissa
-
07:03
NHL:n yön suomalaiset: Barkov hääri taas Floridan kapellimestarina – Ristolainen ja Heiskanen maalin makuun
-
Lataa lisää