FIS:n tuoreen päätöksen ympärillä riittää yhä suuria kysymysmerkkejä, Jari Isometsä ei yllättynyt liiton ratkaisusta – "Ehkä se on liian toiveikas ajatus"

6:29
Tulosruutu selvitti maastohiihdon fluorivoidekieltoa ja sen vaikutuksia marraskuussa 2019.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS ilmoitti maanantaina vähentävänsä asteittain fluorivoiteiden käyttöä kauteen 2022-23 mennessä. MTV Urheilun hiihtoasiantuntija Jari Isometsän mukaan päätös on hyvä ja odotettu.

Alun perin FIS:n oli tarkoitus kieltää fluorivoiteet täysin jo ensi kaudesta lähtien, mutta maanantaisen ilmoituksen mukaan kohuttujen ja myrkyllisten voiteiden käytöstä luovutaankin asteittain. Isometsä ei yllättynyt FIS:n päätöksestä.

– Ihan ensimmäinen reaktio on se, ettei yllätä tämä uusi käänne tässä asiassa. Kun tämä ensimmäisen kerran tuli esille, olin epäileväinen, että tällä aikataululla päästäisiin tämä fluorikielto tekemään. Tuli heti sellainen tunne, ettei tämä tule nyt onnistumaan. Tämä oli odotettu ja hyvä päätös, Isometsä kertoo MTV Urheilulle.

Fluorivoiteiden totaalisen poistamisen lykkäys antaa voidevalmistajille mahdollisuuden kehittää kauteen 2022-23 mennessä vaihtoehtoisia suksivoiteita käytöstä poistuvien fluorivoiteiden tilalle.

– Nyt myös voidevalmistajilla on mahdollisuus ja aikaa tehdä hyviä luistovoiteita, jotka pystyvät korvaamaan fluorivoiteita. Ehkä se on liian toiveikas ajatus, että löytyisi yhtä hyviä voiteita kuin fluorivoiteet, mutta päästäisiin vähän lähemmäksi.

FIS asettaa ensi kaudeksi tarkasti määritetyn fluorirajan, jota on noudatettava. Fluorimääriä seurataan ja testataan varta vasten kehitetyillä laitteilla, jotka asetetaan lähtö- ja maalialueelle. Isometsän mukaan testilaitteiden tarkkuus herättää suuria kysymyksiä.

– Millainen testilaite on ja miten se pystyy mittaamaan niin tarkasti, että pystyy asettamaan raja-arvon? Varsinkin siinä vaiheessa, kun tulee ensimmäinen hylkäys. On selvä asia, että nythän tehdään sellaisia fluorivoiteita, jotka pysyvät tämän raja-arvon alapuolella. Miten suuri kynnys on Tour de Skillä poistaa kilpailun johtaja lähtöviivalta? On erittäin järkevää, että tässä otettiin taka-askel, jotta testausmenetelmä saadaan luotettavaksi, Isometsä pohtii.

FIS:n viime marraskuinen päätös kieltää fluorivoiteet kokonaan heti ensi kaudesta lähtien herätti paljon närää useissa voidevalmistajissa. Ylen mukaan italialainen Maplus uhkasi FIS:iä oikeustoimilla ja korvausvaatimuksilla. Isometsä pohtii, että oikeustoimet ovat saattaneet vaikuttaa myös FIS:n maanantaiseen päätökseen.

– FIS on haastettu oikeuteen Maplusin toimesta. Vaikuttaako se siihen päätökseen, että ovat huomanneet sen, jos he lähtevät oikeuteen, niin tulee turpaan. Se voi olla myös yksi asia, jota emme taustalla tiedä, Isometsä miettii.

– Siinä mielessä tämä vaikuttaa fiksulta toimintatavalta, ettei lähdetä kerralla kieltämään kokonaan. Se olisi liian iso muutos näin lyhyessä ajassa, Isometsä jatkaa.

Fluorivoiteiden asteittainen vähentäminen antaa hiihtomaajoukkueillekin enemmän aikaa totutella edessä siintävään muutokseen. Tuore päätös helpottaa varsinkin Suomen tilannetta, koska huoltotiimiä ei tällä hetkellä ole vielä edes nimetty.

– Onhan se hyvä uutinen kaikille, mutta Suomella on huippumaista kuitenkin pakka eniten auki tällä hetkellä huollon puolella. Suurin paniikki vähäksi ajaksi poistuu, kun voidaan mennä jotakuinkin samalla tavalla kuin viime vuonna. Kyllä tämä on hyvä uutinen Suomelle ja varmaan kaikille.

Päätös vaikuttaa Isometsän mukaan positiivisesti myös urheilijoihin, joiden ei tarvitse nyt miettiä liikaa kauden yllä pyöriviä erilaisia epävarmuustekijöitä.

– Nyt urheilijoillakin on yksi stressitekijä vähemmän. Nyt voi rauhassa valmistautua tulevaan kauteen. Urheilijan mielessä on ihan riittävästi epävarmuustekijöitä, kun ei vielä tiedetä, miten maailmancupkausi tulee menemään tämän viruksen takia.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja