Finnwatch: Wärtsilä parantanut toimintaansa Intiassa, mutta ketjun valvonnassa edelleen puutteita

Kansalaisjärjestö Finnwatch on julkistanut seurantaraportin konepajayhtiö Wärtsilän yritysvastuusta Intiassa. Järjestön mukaan Wärtsilä on parantanut toimintaansa muun muassa siinä, että yhtiön käyttämällä tehtaalla Intian Khopolissa toimii nykyisin vapaa ammattiliitto.

Järjestö kiittää Wärtsilää työturvallisuuden tasosta ja avoimuudesta arviointijakson aikana.

Moitteita Wärtsilä saa tehtaan sopimustyöntekijöiden alhaisista palkoista ja siitä, että alihankintaketjun valvonnassa on edelleen puutteita. Raporttiin haastateltujen tehdastyöntekijöiden mukaan Khopolin tehtaan alimmat palkat eivät riitä perheen elättämiseen. Finnwatch muistuttaa, että elämiseen riittävä palkka on kansainvälisesti tunnustettu ihmis- ja perusoikeutena.

Lisäksi työntekijöillä oli vaikeuksia ymmärtää palkankorotusten määräysperusteita sekä tiettyjä työehtoja. Raportin luonnokseen jättämässään vastineessa Wärtsilä on luvannut sitoutua selvittämään näitä paremmin työntekijöilleen Intiassa.

Wärtsilä katkaisi suhteen alihankkijaan

Finnwatch arvioi Wärtsilän toimintaa Intiassa toissa vuonna, jolloin järjestö raportoi useista puutteista alihankintaketjun valvonnassa. Järjestön mukaan yhtiö on parantanut valvontaa vain vähäisesti.

Kahden vuoden takaisella raportilla oli kuitenkin konkreettisia seurauksia.

–  Ensimmäisen raporttimme jälkeen Wärtsilä auditoi Finnwatchin tutkiman intialaisen alihankkijan, havaitsi vakavia ongelmia ja kertoi yrittäneensä korjata niitä. Alihankkijan haluttomuus muutoksiin johti kuitenkin kauppasuhteiden katkaisemiseen, tutkija Anu Kultalahti kertoo tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat