Mainos

Finnair: Lomalennot lennetään, vaikka lakko tulisi

Lentoemäntien ja stuerttien lakko pyritään vielä estämään. Ensi tiistaina uhkaavaa lakkoa soviteltiin illalla valtakunnansovittelija Esa Lonkan johdolla.

Osapuolet aloittivat neuvottelut tänään aamulla. On mahdollista, että sovittelua jatketaan koko viikonlopun. Työnantajaa neuvotteluissa edustaa Palvelualojen Toimialaliitto.

Lakko pysäyttäisi suurimman osan Finnairin ja Blue1:n lennoista.

Finnairin mukaan yhtiön lomalennot pyritään lakon aikana hoitamaan normaaliin tapaan, osin muiden yhtiöiden koneilla. Reittilentoihin on luvassa paljon peruutuksia. Finnairin palveluksessa on noin 2000 lentoemäntää ja stuerttia.

Yhtiön mukaan täysimääräisesti lennetään ainakin reitit Tampereen ja Tukholman, Turun ja Tukholman sekä Vaasan ja Tukholman välillä.

Blue1 pyrkii lentämään ensi viikolla suurimman osan lennoistaan, jopa 60-70 prosenttia. Yhtiön emoyhtiö SAS Scandinavian Airlines operoi Suomen ja Skandinavian välillä normaalisti.

Yhtiöt tiedottavat lennettävistä ja peruttavista lennoista tarkemmin viimeistään maanantaina, ellei lakonuhka ole siihen mennessä väistynyt.

Kiistaa yötyöstä ja vapaapäivistä

Lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen mukaan syynä lakonuhkaan ovat työnantajapuolen esittämät heikennykset nykyisiin työehtoihin. Tulossa olisi muun muassa lisää yötyötä ja vähemmän vapaapäiviä, jolloin lentojen väliset lepoajat lyhenisivät.

Matkustamohenkilökuntaa koskeva työehtosopimus umpeutui jo vappuna, ja uutta sopimusta on yritetty neuvotella maaliskuusta alkaen.

Lentoemäntien ja stuerttien yhdistys SLSY oli lakossa viimeksi syksyllä 2006. Runsaan vuorokauden pituisen lakon syynä oli Finnairin päätös palkata 500 uutta lentoemäntää virolaisen tytäryhtiönsä Aeron työehdoilla.

Ilmailualan unioni on ilmoittanut ryhtyvänsä tukitoimiin, jos lentoemäntien ja stuerttien lakko alkaa. Tarkoituksena on aloittaa ylityökielto kaikissa ilmailualan maapalveluja tarjoavissa yrityksissä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.