Mainos

Filippiinien Duterte ei suostu kansainvälisen rikostuomioistuimen eteen

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte ei aio suostua kansainvälisen rikostuomioistuimen kuultavaksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

ICC aloitti viime kuussa alustavan selvityksen, onko maan huumesodassa tehty rikoksia, jotka kuuluisivat tuomioistuimen toimivaltaan. Tuomioistuimen tehtävänä on tutkia kaikkein vakavimpia kansainvälisiä rikoksia kuten kansanmurhia, sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan.

Duterte aloitti huumeiden vastaisen kampanjan pian tultuaan presidentiksi vuonna 2016. Tämänhetkisten tietojen mukaan reilun puolentoista vuoden huumesodassa on kuollut tuhansia ihmisiä.

Reutersin mukaan filippiiniläiset asianajajat ovat valittaneet Duterten aloittamasta huumesodasta kansainväliseen rikostuomioistuimeen.

Hollannin Haagissa sijaitseva ICC aloitti helmikuussa ennakkotarkastuksen koskien Duterten toimintaa.

ICC pyrkii selvittämään täyttävätkö maan toimiset huumeiden vastaisessa sodassa rikoksia ihmisyyttä vastaan.

Duterten mukaan ICC:llä ei ole toimivaltaa asettaa häntä syytteeseen, kertoo Reuters.

Duterte on aiemmin kutsunut ICC:tä “hyödyttömäksi” ja “tekopyhäksi”. Filippiinit on allekirjoittanut ICC:n perustamissopimuksen nimeltä Rooman perussääntö, jonka turvin tuomioistuimella on tietyin edellytyksin toimivalta tutkia rikoksia maassa. Reutersin mukaan Duterte on kuitenkin kyseenalaistanut kansainvälisen sopimuksen kelpoisuuden.

Maan hallinnon mukaan ICC:llä ei ole perustelua syytä sekaantua Filippiinien huumesotaan, sillä sen mukaan maan oikeuslaitos ja oikeusjärjestelmä toimivat itsenäisesti ja tehokkaasti.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.