Filippiineillä tuhansia koronatartuntoja päivässä, sairaalat tukossa ja vajaamiehitteisiä – lääkärit vetoavat nyt hallitukseen koronarajoitusten palauttamiseksi

2:03
Katso myös video: MTV Uutiset kertoi huhtikuussa koronatilanteesta Aasian maissa.

Lääkärit vetosivat lauantaina maan presidenttiin, että tämä asettaisi uudelleen tiukkoja koronarajoituksia. Presidentin edustaja totesi hallinnon joutuvan tasapainoilemaan kansan terveyden ja talouden kanssa.

Filippiineillä lääkärit varoittivat lauantaina, että maa on häviämässä taistelun koronavirusta vastaan. Lääkärit vetosivat lähettämässään kirjeessä presidentti Rodrigo Duterteen, että tämä tiukentaisi uudelleen maan koronarajoituksia.

80 lääketieteellistä yhdistystä, jotka edustavat kymmeniätuhansia lääkäreitä, lähettivät terveisensä presidentille avoimessa kirjeessä päivä sen jälkeen kun Filippiineillä todettiin ennätysmäärä, yli 4 000 koronavirustartuntaa vuorokaudessa.

– Terveydenhuollon työntekijät ovat yhtä mieltä hätäviestin lähettämisestä kansakunnalle – terveydenhoitojärjestelmämme on ylikuormittunut, kirjeessä todetaan.

– Olemme häviämässä taistelun covid-19:ää vastaan ja meidän on laadittava vakaa ja ehdoton toimintasuunnitelma.

Filippiineillä yhä useampi terveydenhuollon työntekijä on joko sairastunut tai lopettanut työnsä, ja potilaita on jouduttu käännyttämään täpötäysistä sairaaloista.

Duterte lupaillut nopeasti rokotetta Kiinasta

Filippiineille asetettiin maaliskuussa erittäin tiukat koronarajoitukset, joiden myötä ihmiset eivät saaneet poistua kotoaan kuin ruokaostoksille tai apteekkikäyntiä varten.

Filippiinien hallitus kuitenkin hellitti rajoituksia hiljattain, koska maan talouden pelättiin vajoavan taantumaan. Avoimessa kirjeessään lääkärit kehottivat Dutertea asettamaan pääkaupunki Manilan ja sitä ympäröivät provinssit uudelleen tehostettuun karanteeniin ainakin elokuun 15. päivään asti.

Kirjeessä todettiin myös, että tartuntojen jäljitys Filippiineillä on epäonnistunut täysin ja että olot työpaikoilla sekä julkisessa liikenteessä ovat usein turvattomia.

Duterten edustaja Harry Rogue totesi vastauksessaan hallinnon joutuvan tasapainoilemaan kansan terveyden ja talouden kanssa.

Presidentti Duterte itse pyysi torstaina filippiiniläisiä luottamaan siihen, että hän saa maahan nopeasti rokotteen Kiinasta, joka on hänen hallintonsa vankka kannattaja.

Tilastosivu Worldometerin mukaan Filippiineillä on todettu tähän mennessä jo yli 98 000 koronavirustartuntaa ja tautiin liittyen on kuollut yli 2 000 ihmistä. Miljoonaa asukasta kohti tartuntoja on todettu 895 ja kuolemia 19.

Suomessa vastaavat luvut ovat 1 341 ja 59. Worldometerin luvuissa on aika ajoin ollut epäjohdonmukaisuuksia.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja