Mainos

Festareilla koetaan tunnekuohuja – SPR tarjoaa henkistä ensiapua

SPR kokeilee ja testaa henkisen ensiavun työmuotoja Ilosaarirokissa Joensuussa.

Festariympäristö laukaisee nuorilla patoutuneita tunteita jotka eivät ehkä muuten tulisi esille. Nyt rokkifestareilla onkin ryhdytty tarjoamaan myös henkisen ensiavun palveluja.

SPR:n erikoiskoulutettu vapaaehtoisryhmä partioi laajalla rokkialueella ja tarkkailee festariväen kuntoa. Festaripäivystyksessä haavojen tikkauksen, selviämispalvelujen sekä hiv- ja seksuaalineuvonnan rinnalle on noussut tarve jakaa henkistä ensiapua.

– Festareilla arkiset elämän asiat joko hälvenevät tai sitten ne korostuvat. Paha asia voi ponnahtaa esiin myös jonkin takauman kautta, muistuttaa SPR:n henkisen ensiavun kouluttaja Leena Koivistoinen.

Tunnistaminen haasteena

Kun festareilla on samanaikaisesti jopa kymmeniätuhansia ihmisiä, ammattilaisillakin on haasteita löytää massasta ne jotka mahdollisesti apua tarvitsevat.

– Siinäpä se onkin. Hymyn taakse kätkeytyy sekä iloa että tuskaa. Paha olo ei tule meitä vastaan yleensä sanoina. Joku lähtee kävelemään meidän perässä ja me huomataan siitä. Tai sitten ryhti, katse ja olemus sen kertoo, sen vain vaistoaa jollain tavalla, Koivistoinen listaa pahoinvoinnin tunnusmerkkejä.

– Kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi nuorten miesten valahtaneisiin hartioihin, se voi kertoa jotain.

Koivistoinen on havainnut, että nuoret tarkkailevat partioina kiertäviä auttajia.

– He saattavat törmätä meihin alueella useita kertoja ja tunnustelevat. Jossakin vaiheessa he sitten rohkaistuvat ja tulevat puhumaan.

Jos prinssi ei saavukaan

Moni on valmistautunut rokkimatkaan viikkokausia, säästänyt rahaa ja unelmoinut uusista kokemuksista, mutta aina kaikki ei mene suunnitellusti.

– Kun sitä haaveiden prinssiä tai prinsessaa ei sitten löydykään, tulee pettymys.

Joskus ahdistukseen saattaa riittää sade joka sattuu juuri oman suosikkibändin keikan ajaksi.

– On täällä tullut vastaan ihimisiä jotka itkee tai ovat muuten hädissään. Olen mennyt kysymään että mikä sulla on hätänä ja yrittänyt auttaa parhaansa mukaan, kertoo Ilosaarirokin päälavan kulmalla varkautelainen Essi Paananen.

Kun kaikki itkevät

Nuorten kesken jaetaan yleensä sekä ilot että surut. Auttajat todistavatkin viikonlopun aikana herkkiä hetkiä.

– On tullut tyttöporukka ja kaikki itkee. Me kysytään, että kuka teistä on se jolla oli ensimmäisenä suru puserossa. Yleensä sieltä sitten löytyy se jolla on suurin avuntarve, Koivistoinen kuvailee tapauksia.

Savonlinnalainen Jenna Juusola myöntää, että ahdistus voi iskeä ihan yllättäen kun kotioloista tullaan ympäristöön, jossa on valtava tungos.

– Kyllä sen myös nuoresta huomaa, jos on paha olla. Saattaa vaikka jäädä yksin teltalle, Juusola pohtii.

– Yleensähän tänne tullaan pitämään hauskaa kaveriporukalla. Jos tulee yksin, voi tulla helpommin paha olo, Timo Holopainen Järvenpäästä arvioi.

Tarve kasvaa

Noin 50 000 rokkaria vetävässä Ilosaarirokissa ei kirjattu tänäkään vuonna yhtään vakavaa rikosta. Henkisen ensiavun tarve tuntuu sen sijaan kasvaneen.

– Siihen on selvä tarve. Varmaan yhtä tärkeää kuin haavojen tikkaus, Leena Koivistoinen korostaa.

Ilosaarirokissa SPR:n henkisen tuen ryhmään kuului 12 koulutettua vapaaehtoista. Joensuussa SPR oli liikkeellä kesän suurimmalla päivystysryhmällä, yhteensä 120 koulutetun henkilön voimin.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.