Mainos

"Fennovoiman hankkeesta tuli farssi"

Fennovoiman ydinvoimahanke pitäisi viimeistään nyt haudata, arvioivat kristillisdemokraattien, vihreiden, vasemmistoliiton ja ruotsalaisen kansanpuolueen eduskuntaryhmien puheenjohtajat STT:lle.

Heidän mukaansa viimeinen pisara oli, kun työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) selvityksissä ei voitu varmistua siitä, että pieni kroatialaisyhtiö Migrit Solarna Energija täyttäisi kotimaisuusvaatimukset. Vaatimusten mukaan kroatialaisyhtiön todellisen määräysvallan olisi oltava EU- tai ETA-maissa.

– Tilanne on muodostunut todella oudoksi. Voisin kuvailla tätä farssiksi, sanoo vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen.

– Nyt pitäisi myöntää, että hankkeelle ei löydy uskottavia omistajia edes kampaamalla tai perkaamalla, sanoo puolestaan vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto

"Hanketta yritetään tekohengittää" 

TEM on linjannut, että Fennovoimalla on aikaa hankkia lisää kotimaisia omistajia 6. elokuuta asti, jolloin valtioneuvosto käsittelee asiaa.

Haastatellut eduskuntaryhmien puheenjohtajat kritisoivat sitä, että viimeisenä takarajana ei pidetty kesäkuun loppua, jolloin Fennovoima jätti rakentamislupahakemuksensa.

– Nyt näyttää siltä, että hanketta yritetään vain tekohengittää, sanoo RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Haastateltavien mukaan hankkeen epäuskottavuutta lisää se, että kotimaisia omistajia ei ole saatu mukaan.

– Jos edes kotimainen teollisuus ei ole kiinnostunut hankkeesta, niin miksi olisi kukaan mukaan, sanoo kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman.

Oppositiopuolueiden edustajista ydinvoimalahankkeen toteutumista toivoo ainoastaan sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä. Kroatialaisfirmaan hänkään ei tosin luota.

– Pidän kaikkiaan tätä hanketta hyvänä. Toivoisin, että Fortum lähtisi vielä mukaan eikä tätä kokonaan vielä kuopattaisi, Ojala-Niemelä sanoo.

Kaikki STT:n haastattelemat poliitikot toivovat, että Suomessa panostettaisiin enemmän uusiutuvaan energiaan. Ojala-Niemelän mukaan ydinvoima on kuitenkin välttämätön väliajan energiamuoto, sillä hänen mielestään uusiutuvalla energialla ei voida täyttää nykyistä energiatarvetta.

  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.