"Fennoshima" sai huutia mielenosoittajilta

Fennovoiman ydinvoimalahankkeen vastustajien mielenosoitus keräsi parisataa osallistujaa torstaina Helsingissä.

Mielenosoittajat marssivat rumpuorkesterin johdolla Rautatientorilta Senaatintorille, jossa he nousivat esittämään protestiaan valtioneuvoston linnan portaille.

Värikkään mielenosoituksen ilmaantuminen Senaatintorille herätti huomiota torilla parveilevien turistien joukossa. Selfiekepit heiluivat ja kännykkäkamerat räpsyivät.

-No more Hiroshima, no more Fukushima, no more Fennoshima, mielenosoittajat huusivat Hiroshiman atomipommituksen 70. vuosipäivänä.

Protestikulkue keräsi osanottajia eri puolilta Suomea. Pyhäjoen naapurista Kokkolasta Helsinkiin matkustanut Marianne Cygnel on huolissaan matalan Pohjanlahden lämpenemisestä ydinvoimalan lauhdevesien myötä. Hän ei voi myöskään hyväksyä ydinvoimalan salamyhkäistä hankkimista Venäjältä.

-Venäjä ei ole avoin demokratia. Meille ei ole kerrottu kaikkia taustoja, vaan meiltä pimitetään asioita, Cygnel sanoi.

-Se ihmeellinen järjestely kroatialaisyhtiön kanssa osoittaa, että Fennovoimaan ei voi luottaa.

Kirkkonummelainen Magnus Weckström kummeksuu, että rakennustyöt Pyhäjoella ovat jo täydessä käynnissä, vaikka ydinvoimalalla ei ole vielä rakentamislupaa.

-Miten tämä on mahdollista? Jos haluat rakentaa omakotitalon, niin viranomaiset kyllä puuttuvat joka ainoaan venttiiliin, Weckström sanoi. 

"Ruotsin hallitus ei välitä"

Kotimaisten mielenosoittajien lisäksi paikalla oli mielenosoittajia Ruotsista, kun Kärnkraftfritt Bottenviken -järjestön jäsenet protestoivat Pyhäjoelle suunniteltua ydinvoimalaa vastaan. 

Per Holmqvist matkusti Pohjois-Ruotsin Piitimestä Helsinkiin osana ruotsalaisjärjestön viisihenkistä delegaatiota. Holmqvistin mukaan ruotsalaiset ovat pettyneitä Suomessa saamaansa kohteluun.

Delegaatio yritti keskiviikkona päästä tapaamaan elinkeinoministeri Olli Rehniä (kesk.), mutta tapaaminen ei onnistunut. Fortumin pääkonttorilla tapaaminen yhtiön edustajan kanssa onnistui vain pääkonttorin parkkipaikalla.

Kärnkraftfritt Bottenviken -järjestössä on noin 3500 jäsentä, joista suurin osa asuu Pohjois-Ruotsin rannikolla Uumajan ja Haaparannan välisellä alueella.

Holmqvistin mukaan järjestö on pettynyt Ruotsin hallitukseen, joka ei omien sanojensa mukaan pysty tekemään mitään Pyhäjoen voimalan rakentamisen estämiseksi.

-Tanskan hallitus painosti aikoinaan vuosikausia Ruotsia sulkemaan Barsebäckin ydinvoimalan ja lopulta onnistui siinä. Emme ymmärrä, miksei Ruotsi voi toimia samoin Suomen suuntaan, Holmqvist sanoi. 

"Hirvittävän irvokas näytelmä" 

Aleksanterinkadun raitiovaunupysäkillä mielenosoituksen etenemistä seurasi kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa. Hän myönsi katselevansa mielenosoitusta ristiriitaisin miettein.

Toisaalta Suomi Sarvamaan mukaan tarvitsee lisää ydinvoimaa, mutta Fennovoima-hanke ei ole häntä vakuuttanut.

-Kroatialaisyhtiön kanssa pelleileminen oli hirvittävän irvokas näytelmä, Sarvamaa sanoi STT:lle.

-Ihmiset eivät ole tyhmiä. Jokainen ymmärtää, että näitä hankkeita ei voi tehdä hinnalla millä hyvänsä.

Lue myös:

    Uusimmat