Mainos

Feldt-Ranta päättää ensi viikolla, Haatainen harkitsee ja Paatero pitää mahdollisuuden auki

1:59

SDP:n presidenttiehdokkaan haku ei näytä aivan toivottomalta. Useampikin varteenotettava nimi pitää vielä ovet auki ehdokkuudelle.

SDP:n varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta kertoi torstai-iltana puhelimensa käyneen sen verran kuumana, että hän on luvannut pohtia vakavasti ehdokkaaksi lähtöään.

– Mietin viikonlopun yli tätä asiaa joka kantilta ja ensi viikolla päätän kantani, Feldt-Ranta sanoi STT:lle.

Myöskään entinen sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen ja entinen sisäministeri Sirpa Paatero eivät ole suoraan kieltäytyneet.

Konkarikansanedustaja Eero Heinäluoma nosti muun muassa kaikki kolme esille kieltäytyessään itse ehdokkuudesta.

– Kaikki versiot ovat auki, vastasi Paatero STT:n kysymykseen siitä, onko hän käytettävissä presidenttiehdokkaaksi.

Kentän tahtotila ratkaisee

Haatainen sanoo harkitsevansa, mutta haluavansa ensin kuulla, mikä on kentän tahto ennen kuin sanoo mitään varmaksi.

– Kyselyitä on tullut paljon nyt kun SDP on avaamassa ehdokasasettelun, hän sanoi STT:lle.

– Sen pitää realisoitua niin, että asetetaan ehdokkaaksi. Nyt SDP:ssä on tilanne, että etsitään parasta mahdollista ehdokasta ja haluan ensin kuulla, mikä on se kentän tahtotila. Lupaan siltä pohjalta sitten harkita ehdokkuutta.

Puheenjohtaja Antti Rinteen mukaan ehdolle asettaminen edellyttää kymmenen puolueosaston tai 250 puolueen jäsenen esitystä. Ehdokasasettelu päättyy 26. kesäkuuta.

Seuraavaksi SDP:n puolueosastot alkavat koota ehdokaslistojaan. Jos ehdokkaita on useampia kuin yksi, järjestetään jäsenäänestys. Päätöksen ehdokkaaksi asettamisesta tekee puoluevaltuusto syyskuun alussa.

"Voittamaan lähdetään"

SDP lähtee siitä, että sen tulevalla ehdokkaalla on mahdollisuus voittaa presidentinvaalit, vaikka istuva presidentti Sauli Niinistö nauttii tällä hetkellä erittäin kovaa suosiota. Rinne painottaa, että oma ehdokas lähtee myös voittamaan.

– Vaalitulos ratkaistaan äänestämällä. Sen takia tulemme tekemään niin paljon töitä, että SDP:n ehdokkaalle on mahdollista voittaa nämä vaalit, Rinne sanoi torstaina tiedotustilaisuudessa.

Rinteen mukaan SDP haluaa, että presidenttiehdokkaat käyvät keskustelua niistä teemoista, jotka ovat SDP:lle tärkeitä. Se tuo puolueelle toivottua näkyvyyttä. Hän uskoo ja toivoo, että löytyy henkilö, jonka taakse sosialidemokraatit voivat ryhmittyä vahvasti.

SDP:n vaikuttajista kansanedustaja Erkki Tuomioja on puhunut Niinistön ja meppi Liisa Jaakonsaari vihreiden ehdokkaan Pekka Haaviston taakse menemisestä. Rinne uskoo tämän johtuvan viime vaaleista.

– Viime vaaleissa kävi niin kuin kävi ja silloin meidän joukkue jakautui Niinistön ja Haaviston välillä.

Viimeksi SDP:n ehdokas Paavo Lipponen putosi Pöö-kampanjallaan toiselta kierrokselta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.