FBI:n huippusalainen työntekijä paljastui kiinalaisagentiksi – vuotanut arkaluonteisia tietoja jo vuosia

FBI:lle korkeimmalla turvallisuusluokituksella työskennellyt mies on myöntänyt toimineensa Kiinan hallituksen agenttina. Hänet tuomittaneen muutamaksi vuodeksi vankilaan.

Kun Shan Chun -niminen kiinassa syntynyt yhdysvaltain kansalainen kertoi tuomioistuimelle lähettäneensä arkaluonteista tietoa kiinalaisviranomaisille. Chunin asianajaja kertoo, että mies katuu syvästi tekojaan. 

Vaikka Chun voitaisi tuomita jopa yli kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen, syyttäjä ja Chunin puolustus ovat päässeet sopimukseen 21–27 kuukauden mittaisesta tuomiosta. 

Kiinan suurlähteystö ei ole uutistoimistojen mukaan vielä kommentoinut tapausta. 

Chun ehti työskennellä FBI:ssa liki 20 vuotta eli vuodesta 1997 lähtien. Hänet pidätettiin maaliskuussa. 

Rahallista hyötyä

Chunin ensikosketus Kiinan viranomaisten kanssa tapahtui vuonna 2011 Italian-matkalla. Tämän jälkeen hän Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan jatkoi tämän jälkeen salaisia tapaamisia kiinalaisten kanssa. 

Syytelmän mukaan hän on peitellyt yhteydenpitoaan ainakin yhteen kiinalaisviranomaiseen sekä kiinalaiseen teknologiayritykseen.

Chun oli tutkintamateriaalin mukaan lähettänyt Kiinaan tietoja FBI:n organisaation rakenteesta sekä salaisia dokumentteja FBI:n tiedusteluteknologioista.

Lisäksi mies oli paljastanut erään FBI-agentin identiteetin ja matkasuunnitelman.

Vaivannäöstään Chun palkittiin rahalla, lomamatkoilla ja ylellisillä hotellimajoituksilla. 

Hänet saatiin kiinni sen jälkeen kun, hän oli valmis auttamaan peitetehtävissä toimivaa agenttia välittämään arkaluontoista tietoa kiinalaiskumppaneilleen.

Lue myös:

    Uusimmat