Fatim Diarra ja Saara Hyrkkö harkitsevat vihreiden puheenjohtajuutta

Ohisalon lopettamisilmoitus sai ymmärtävän vastaanoton Vihreissä – moni vihjasi jo kiinnostuksesta puheenjohtajuuteen 1:29
Video: Ohisalon lopettamisilmoitus sai ymmärtävän vastaanoton Vihreissä – moni vihjasi jo kiinnostuksesta puheenjohtajuuteen.

"Meillä on jo käynnistynyt puolueen sisällä vilkas keskustelu siitä, mihin suuntaan meidän liike seuraavaksi haluaa mennä", Hyrkkö kuvailee.

Useat vihreiden kansanedustajat harkitsevat puolueen puheenjohtajaksi hakemista, mutta suoria ilmoittautumisia puheenjohtajakisaan ei heti tiistaiaamupäivällä kuultu.

Maria Ohisalo kertoi tiistaina eduskunnassa, ettei tavoittele jatkokautta puolueen johdossa. Vihreiden kansanedustajat suuntasivat ilmoituksen jälkeen eduskuntaryhmänsä järjestäytymiskokoukseen, johon mennessään monet vastasivat toimittajien kyselyihin puolueen puheenjohtajuudesta.

Kansanedustajat Fatim Diarra ja Saara Hyrkkö harkitsevat puheenjohtajaksi hakemista. Molemmat kertovat saaneensa kannustusta tehtävään.

Diarra on puolueen entinen varapuheenjohtaja. Hän on Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja toimii myös Naisasialiitto Unionin puheenjohtajana. Hän nousi eduskuntaan kevään vaaleissa Helsingin piiristä.

– Olen sanonut, että haluan kuulla, mitä Maria sanoo, ja sitten pitää tehdä syvää pohdintaa, Diarra kertoi eduskunnassa.

Hän sanoo kertovansa ratkaisustaan "hyvän sään aikana". Vihreillä on puoluekokous kesäkuussa Seinäjoella.

Hyrkkö on toisen kauden kansanedustaja Uudeltamaalta. Hän toimii tällä hetkellä vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtajana. Hyrkkö ei halunnut tuoreeltaan arvioida, milloin hän kertoo omasta päätöksestään.

– Meillä on jo käynnistynyt puolueen sisällä vilkas keskustelu siitä, mihin suuntaan meidän liike seuraavaksi haluaa mennä ja kenen johdolla sitä lähdetään tekemään. Se ei ole tietenkään vain yhdestä ihmisestä kiinni, vaan koko puoluejohto on valittavana puoluekokouksessa, hän sanoi.

Kysymys ennenaikainen

Puolueen varapuheenjohtaja Hanna Holopainen piti kysymystä ennenaikaisena.

– Kaikki on harkinnassa, mutta ei ole kommentoitavaa tässä vaiheessa, Holopainen sanoi toimittajille eduskunnassa.

Sisäministeri Krista Mikkonen sanoi, ettei ole vielä ajatellut asiaa.

Tehtävästä kieltäytyi puolueen varapuheenjohtajistoon niin ikään lukeutuva Iiris Suomela, joka putosi kevään vaaleissa eduskunnasta.

Myös ulkoministeri Pekka Haavisto kieltäytyi. Haavisto veti puolueen eduskuntavaaleihin 2019, kun Touko Aalto jätti tehtävän vain reilun vuoden jälkeen.

Puolueen eduskuntaryhmää viime kauden lopulla johtanut Atte Harjanne ja eduskuntaan vaaleissa takaisin ponnistanut Oras Tynkkynen eivät kommentoineet asiaa ennen ryhmäkokousta.

Juttua päivitetty klo 11.13: Päivitetty kauttaaltaan muilla tiedusteluilla.

Lue myös:

    Uusimmat