F1-lehdistökatsaus: Henkilökohtainen verikosto Verstappenille!

Max Verstappenin saama rangaistus, joka pudotti hänet Kimi Räikkösen taakse formula ykkösten Yhdysvaltain GP:ssä jätti Mercedeksen varmistuneen merkkimestaruuden varjoonsa kansainvälisessä F1-mediassa – Britanniaa lukuun ottamatta.

Red Bull -kuski Verstappen haettiin pois palkintopallin lämpiöstä, kun tuomaristo katsoi hänen oikaisseen mutkassa ohittaessaan Räikköstä kolmossijalle kisan viimeisellä kierroksella. Nuorukaisen kotimaassa käytiin lämpimänä tuomiosta.

– Henkilökohtainen verikosto Verstappenia kohtaan, otsikoi hollantilaislehti De Telegraaf.

Garry Connellyn ei tarvitse odottaa kutsua syntymäpäiväjuhliin Verstappenin perheeltä, jatkaa lehden toimittaja Erik Van Haren.

Connelly oli tuomitsemassa Verstappenia myös vuosi sitten Meksikossa, joten 20-vuotias suuntasi nopeasti vihansa tätä kohti. Britannian Sky Sports piti kuskiarvioissaan Verstappenin kovasanaista lausuntoa varomattomana.

– Kysymys kuuluu nyt, että saako hän lisärangaistuksia yhden tuomarin leimaamisesta idiootiksi, kun hän valitti tuomioiden epäjohdonmukaisuudesta?

Mutta oliko tuomio aiheellinen? Siitä käytiin paljon keskustelua puolesta ja vastaan jopa Ferrarin kotimaassa Italiassa.

– Kimi ansaitsi palkintopallin, mutta Verstappenin rankaiseminen mahtavasta ohituksesta on asia, jota formula ykkösten tulee välttää, huomauttaa Autosprint-lehden päätoimittaja Alberto Sabbatini.

– Rangaistukset saattavat tuntua äärimmäisiltä, mutta tietyt säännöt ovat olemassa. Jos menet neljällä pyörällä ulos radalta, teet sääntöjenvastaisen liikkeen. Se vei fantastisen ohituksen, mutta sääntöjenvastaisen, pohtii La Gazzetta dello Sportin Umberto Zapelloni.

Mersu ei jättänyt seliteltävää

Kisan tuloksellinen pääseikka oli kuitenkin Lewis Hamiltonin voiton myötä 66 pisteeseen kasvanut ero Sebastian Vetteliin. Tällä kertaa MM-kärkikaksikko pääsi starttaamaan kerrankin rinta rinnan eturivistä, mutta Mercedes osoittautui liian vahvaksi vauhtinsa löytäneelle Ferrarille.

– Vettel lähti unelmastartilla kuin katapultista ykkösmutkaan ohi britin ja johti kisaa. Ilo kesti kuitenkin vain hetken: kolme kierrosta myöhemmin MM-johtaja näytti autonsa ylivoimaisuuden suorilla ja otti ykköspaikkansa takaisin, kommentoi saksalaisen Die Welt -lehden Simon Pausch.

Hamilton ohittaa Vettelin 0:17

Lopussa Hamilton joutui hämmästelemään Mercedekselle, miksi Vettel päästettiin hallussa olleesta takamatkasta huolimatta niin lähelle häntä. Kaikki laskelmat kuitenkin pitivät kutinsa ja britti tarvitsee enää viidennen sijan ensi viikonlopun Meksikon GP:stä varmistaakseen neljännen maailmanmestaruutensa kaksi kisaa etuajassa.

– Vaikka Mersu jätti Hamiltonin haavoittuvaiseen asemaan Vettelin hyökätessä viivyttämällä hänen varikkokäyntiään, asetelma ei silti kääntynyt Ferrarin eduksi. Kuten Vettel asetteli sen: siihen ei ollut mitään muuta salaisuutta kuin se, että he olivat nopeampia kuin me, sanoo Autosportin Edd Straw.

Mercedeksen ylivoimasta huolimatta Valtteri Bottas ei pystynyt taaskaan kamppailemaan palkintopallisijoista, vaikka piti pitkään kolmossijaa hallussaan. Hän taipui lopulta viidenneksi, kun Verstappen ja Räikkönen tulivat ohi.

– Hamilton tuli maaliin 34 sekuntia ennen tallikaveriaan Valtteri Bottasta osoittaen, kuinka paljon paremmin hän saa irti W08:sta, Sky Sports linjaa.


Mercedes varmisti Austinissa jo neljännen peräkkäisen valmistajien maailmanmestaruutensa nousten samalle tasolla vuosien 1988-91 McLarenin, 1999-2003 Ferrarin sekä 2010-13 Red Bullin kanssa.

– Mercedes on jo mestari ja hänestä (Hamiltonista) tulee sellainen pian. Mercedes voitti radalla ja sen ulkopuolella, mutta Ferrari kiristää taistelua ja sitä me olemme halunneet, Zapelloni toteaa.


Lue myös:

    Uusimmat