F1-lehdistökatsaus: Bottas herätti Hamiltonin haamut? – Ferrari vei Räikkösen voitot

Läpeensä tylsä Abu Dhabin GP ei juuri tarjonnut F1-kaudella 2017 ansaitsemaansa lopetusta, mutta kansainvälisen median vuoden yhteenvedot olivat suomalaisittain mielenkiintoista luettavaa.

Valtteri Bottas ajoi kauden kolmannen voittonsa pitämällä Mercedes-talliparinsa Lewis Hamiltonin loitolla startista lähtien. Ferrari taipui bensakulutuksensa ongelmien takia sijoille kolme ja neljä, mikä riitti Kimi Räikköselle MM-sarjan nelossijan varmistamiseen.

Saksalaisen Frankfurt Allgemeine-Zeituning Anno Hecker totesi kisan olleen silmänruokaa paikalle saapuneelle Daimler AG:n puheenjohtajalle Dieter Zetschelle, joka näki Abu Dhabin illassa välähdyksen viime vuosien ylivoimasta. Tällä kertaa Bottaksen johtamana.

– Kierroksella 49 Bottas kuitenkin lukkojarrutti. Hamilton roikkui aivan hänen vaihdelaatikossaan kiinni vain 0,2 sekunnin päässä. Britti odotti innoissaan ratkaisevaa hyökkäystä, mutta sitten Bottas karisti mestarikuskin viimeisessä sektorissa ja teki pian perään kisan nopeimman kierroksen, Hecker kuvailee.

– Hamilton ymmärsi viestin: rataennätys, paalupaikka lauantaina ja voitto sunnuntaina. Ykköskuski oli löytänyt kakkosmiehestään mestarin: ”Onnittelut, se oli ensiluokkaista, mitä Valtteri teki”, Hecker siteeraa Hamiltonia.

Hamilton myönsi kisan jälkeen, ettei hän ole ollut aivan sama keskittynyt itsensä sen jälkeen, kun varmisti neljännen mestaruutensa jo Meksikon GP:ssä. Autosport-lehden Ben Anderson varoittaa brittiä sortumasta samaan lepsuiluun kuin edellisen mestaruuskautensa päätteeksi vuonna 2015. Tuolloin Nico Rosberg tyhjensi pöydän Hamiltonille merkityksettömissä kauden päätöskisoissa ja aloitti kauden 2016 hurjalla neljän voiton putkella.

– Abu Dhabin GP:n todisteiden valossa, Hamiltonin pitäisi olla varovainen, etteivät menneisyyden haamut palaa kummittelemaan hänelle, Anderson toteaa.

– Kisa oli Bottaksen toistaiseksi vakuuttavin Mercedeksen väreissä. Aika-ajo oli selvästi paras hänen neljästä paalupaikastaan, ja voitto oli ensimmäinen suorassa taistelussa Hamiltonia vastaan. Aiemmin Bottaksen voitot olivat tulleet Ferraria vastaan, kun Hamilton oli kauempana takana rengasongelmien takia Venäjällä ja vaihdelaatikkorangaistuksen vuoksi Itävallassa, Anderson listaa.

Onko Räikkönen riittävä paikkaamaan Vettelin heikkoja hetkiä?

Italiassa päätöskisaa seurattiin pelonsekaisin tuntein. Mitä jos kolmanneksi ajaneen Sebastian Vettelin 20 sekunnin tappio olikin maistiainen Mercedeksen uudelleen alkavasta ylivoimasta? Miten Ferrari voi muutamassa kuukaudessa kääntää asetelman edukseen?

– Jos tämä oli enne tulevasta vuodesta, niin Jumala meitä siunatkoon, Sky Sports Italian asiantuntija ja blogisti Leo Turrini kauhistelee.

– Siitä tulee mieleen Napoleon Bonaparte. Hän väitti muuttavansa maailman sadassa päivässä. Hän epäonnistui. (Maurizio) Arrivabenella ja (MattiaBinottolla on vähän yli sata päivää aikaa kääntää MM-sarja, Turrini toteaa Ferrarin johtokaksikkoa odottavasta työstä.

Ferrarin kisa ei toki ollut vertailukelpoinen Mercedeksen kanssa, koska tiimi havaitsi heti alussa liiallisen polttoaineen kulutuksen ja antoi kuskeilleen käskyn hillitä menoaan. Räikkönen nousi Red Bullin Daniel Ricciardon keskeytyksen ansiosta tämän ohi MM-sarjan neloseksi, mutta jäi tasan sata pistettä Bottaksen kolmannesta sijasta. Tähän Räikkönen sai ymmärrystä Italian medialta.

– Ainoa voittosarakkeesta tällä kaudella puuttunut kärkikuski oli Kimi Räikkönen, mutta se ei ole hänen vikansa. Ollaan rehellisiä. Hän antoi Vettelille voiton Budapestissa, kuten myös Monte Carlo herätti epäilykset samasta. Joka tapauksessa Kimi olisi ansainnut tällä kaudella vähintään yhden voiton, La Gazzetta dello Sportin Umberto Zapelloni näkee.

Kaikki eivät ole asiasta samaa mieltä – edes saman lehden sisällä. Gazzettan Pino Allievi antoi Räikköselle viikonlopun arvosanaksi kuutosen. Perusteluna oli liian suuri ero tallikaveri Vetteliin niin aika-ajossa kuin kisassa.

– Vettel teki liikaa virheitä (kauden aikana) eikä Räikkönen ollut silloin paikalla: nolla voittoa ja 112 pistettä vähemmän kuin tallikaverilla, Allievi toteaa.

– Yksi kysymys: onko Ferrarilla riittävät kuskit taistella Mercedestä vastaan, kun Bottas (3 voittoa) on usein paikannut Hamiltonin huonoja hetkiä?

Myös Bottasta usein kritisoinut Corriere della Seran Giorgio Terruzzi näkee suomalaisen arvon Hopeanuolille.

– Bottas päätti kauden 2017 kolmella voitolla ja neljällä paalupaikalla. Hän ei häikäissyt debyyttikaudellaan kärkitiimissä, mutta hän toimitti enemmän kuin häneltä sopi vaatia. 305 pistettä on vain 12 vähemmän kuin Vettelillä ja sata enemmän kuin Räikkösellä, Terruzzi listaa.

Lue myös:

    Uusimmat