F1-lähtöjärjestys: Voi pojat, mitkä asetelmat! Valtteri Bottas hakee haamutemppua – Max Verstappenilla yllättäviä vaikeuksia?

F1-kauden 15. osakilpailun ajetaan tänään sunnuntaina Venäjän Sotshissa. Sen lähtökohdat ovat äärimmäisen herkulliset. Yllättävä kärkikolmikko, Mercedekset takaa-ajossa, MM-sarjan kärkimies joukon hännillä.

Venäjän GP -viikonloppu sai isosti väriä lauantaina, kun aika-ajon loppuhuipennuksessa nähtiin draamaa. Kuivunut rata johti varikkoruljanssiin, missä ajoitus nosti isosti päätään.

Isoin epäonnistuja oli Mercedeksen Lewis Hamilton. Brittikuski täräytti varikolle tulon yhteydessä seinään, mikä johti veivaamiseen. Kärsijän rooliin joutui myös Valtteri Bottas. Hamiltonin mokailun myötä hän ja Bottas ehtivät ajaa vain yhden aikakierroksen, mikä ei riittänyt.

McLarenin Lando Norris korjasi potin nappaamalla uransa ensimmäisen paalupaikan. Ferrarin Carlos Sainz ja Williamsin George Russell täydensivät yllätyskolmikon.

Hamiltonille takaisku oli paha, sillä Red Bullin Max Verstappen jätti aika-ajon jo varhaisessa vaiheessa kesken lähtöruuturangaistusten myötä.

Hamiltonilla olisi ollut oiva sauma taata sunnuntaille optimaaliset lähtöasetelmat. Nyt hän on vasta neljännessä ruudussa.

Hopeanuolien rata

Toki. Puhutaan Sotshin katuradasta. Siellä oma erikoisuus tulee pitkästä pääsuorasta ja sitä seuraavasta toisesta pitkästä suorasta. Täten kisan lähtö on yksi kauden mielenkiintoisimmista. Imuapu kun tarjoaa heti oivia ohitusmahdollisuuksia.

– Nelossijalta lähteminen ei ole mikään katastrofi, Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff rauhoitteli viitaten Hamiltonin asemaan.

Sotshi on ollut perinteisesti Mercedeksen temmellyskenttää. Hopeanuolet ovat voittaneet jokaisen Sotshissa ajetun kisan Venäjän GP:n paluun jälkeen.

Lewis Hamilton on ollut neljästi ykkönen, Bottas kahdesti. Kertaalleen suomalainen oli ajamassa kisan voittoon kunnes hän joutui tallimääräyksen kohteeksi.

Nyt Bottas on jahtaajan roolissa. Hamiltonin mokailu tiputti Bottaksen vasta seitsemänteen ruutuun.

– Valtterin kohdalla mietitään vielä jotain taktisia vaihtoehtoja. Mikä olisi hänelle paras ja nopein kisataktiikka, Wolff kertoi.

Viittaus kohdistui lopulta siihen, että Bottakselle tehtiin taktinen temppu. Hänelle tuotiin uusia moottoriosia, joiden myötä hän tipahtaa ruutuun 16.

– Valtteri oli loistavassa vauhdissa perjantaina. Hän oli koko joukon nopein kovilla renkailla. Odotan häneltä hyvää tulosta, Mercedes-tallipäällikkö Wolff latasi.

Niinkö sittenkään takaa kärkeen?

Hamiltonin kannalta isoin kysymysmerkki liittyy paalumies Norrisiin. Nuori britti  on aiheuttanut Hamiltonille harmaita hiuksia jo useissa kisoissa tällä kaudella.

Norriksen kannalta uran ensimmäinen paalupaikka tuli pahaan paikkaan. Hän kun ei saa lainkaan imuapua kisan lähdössä, tarjoten sitä takaa tuleville.

– En ole yllättynyt, jos George (Russell) johtaa kisaa kolmosmutkan jälkeen. Se olisi hauska nähdä. Kunhan Lewis pystyy nousemaan muutaman sijan, meillä on nykyisyys ja tulevaisuus sijoilla yksi ja kaksi, Wolff kaavaili.

Russell lähtee kisaan parhaalta paikalta: kolmosruudusta. Eli puhtaalta puolelta, paalumiehen takaa.

Oman kauhansa soppaan tuo MM-sarjan kärkimies Max Verstappen. Red Bull päätti jo perjantaina rikkoa sinetit. Verstappenille tuotiin kauden neljäs moottori. Tästä seurasi nippu lähtöruuturangaistuksia.

Monzassa Valtteri Bottas nousi joukon takaa peräti kolmanneksi. Huimaa nousua edesauttoi Mercedeksen väkevä suoravauhti.

Red Bullin kohdalla kysymysmerkkejä nostaa se, ettei sen auto ole häikäissyt Sotshissa. Vaikka Verstappen on ajanut ohuemmalla siivellä, ei hän ole erottunut suorilla.

Tämä luo omia kysymysmerkkejä marssin varrelle.

Venäjän GP:n lähtöjärjestys:

1. Lando Norris, McLaren

2. Carlos Sainz, Ferrari

3. George Russell, Williams

4. Lewis Hamilton, Mercedes

5. Daniel Ricciardo, McLaren

6. Fernando Alonso, Alpine

7. Lance Stroll, Aston Martin

8. Sergio Perez, Red Bull

9. Esteban Ocon, Alpine

10. Sebastian Vettel, Aston Martin

11. Pierre Gasly, AlphaTauri

12. Yuki Tsunoda, AlphaTauri

13. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo

14. Mick Schumacher, Haas

15. Nikita Mazepin, Haas

16. ****Valtteri Bottas, Mercedes

17. *****Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo

18. *Nicholas Latifi, Williams

19. **Charles Leclerc, Ferrari

20. ***Max Verstappen, Red Bull


*) Nicholas Latifi lähtee moottoriosavaihdosten takia joukon hänniltä sunnuntain kisaan.
**) Charles Leclerc lähtee moottoriosavaihdosten takia joukon hänniltä sunnuntain kisaan.
***) Max Verstappen lähtee moottoriosavaihdosten ja Italian GP:stä saadun rangaistuksen myötä joukon hänniltä sunnuntain kisaan.
****) Valtteri Bottakselle tuomittiin 15 lähtöruudun rangaitus moottoriosavaihdosten takia.
*****) Antonio Giovinazzille viiden lähtöruudun rangaistus vaihdelaatikon vaihdoksen takia.

Lue myös:

    Uusimmat