F1-lähtöjärjestys: Suurta unelmaansa tavoittelevalla Charles Leclercillä on tänään vain hävittävää – sateen uhka tuo mieleen kaksi täysin toisistaan poikkeavaa käsikirjoitusta

Viidettä kauttaan F1:ssä ja neljättä kauttaan Ferrarilla ajava Charles Leclerc voi toteuttaa tänään suuren unelmansa.

Leclerc, 24, on voittanut urallaan neljä F1-osakilpailua, mutta viides voi olla se kaikkein suurin ja halutuin. Kymmenet ja taas kymmenet F1-kuljettajat ovat kutsuneet Monacoa vuosien saatossa kodikseen, mutta vain harvalle se on merkinnyt yhtä paljon kuin Leclercille – Sainte-Devote-mutkan tuntumassa lapsuutensa viettäneelle aidolle ja alkuperäiselle monacolaiselle.

F1-sarjassa ensimmäisenä monacolaisena 1950-luvulla kilpaillut Louis Chiron voitti Monacossa vuonna 1931, mutta tuolloin kyseessä ei ollut vielä F1-sarjan osakilpailu. Historian toinen monacolainen F1-kuljettaja oli Olivier Beretta, mutta hänen uransa ykkösissä jäi yhden Larrousse-tallissa ajetun kauden (1994) mittaiseksi.

Kaudesta 2018 lähtien F1-ratoja kiertäneellä Leclercillä on nyt äärimmäisen hyvät mahdollisuudet kotikisansa voittoon, kun hän nappasi toisena vuotena peräjälkeen paalupaikan. Tosin toisin kuin viime vuonna, nyt ei pitäisi olla pelkoa siitä, että hänen Ferrarinsa pettää jo ennen lähtövalojen sammumista. Vaikka eihän Ferrarista koskaan tiedä.

Rinnalleen Leclerc saa tallikaverinsa Carlos Sainzin, ja toisessa rivissä Ferrari-kuljettajien virheitä kyttäävät Red Bullin Sergio Pérez ja Max Verstappen. Leclerc on ollut viikonloppuna sen verran vakuuttava, että lähtökohtaisesti Sainz, Pérez ja Verstappen saavat taistella keskenään vain kakkossijasta.

Sky Sports nosti ennen aika-ajoja esiin, että paalupaikalta startannut kuljettaja on johtanut Monacon GP:tä ykkösmutkassa viimeiset 20 vuotta, ja ykkösmutkan jälkeenhän ohittaminen on Monacossa tunnetusti täyttä tuskaa.

Näistä lähtökohdista Leclercin voitto näyttää ennakkoon niin todennäköiseltä, että – niin ristiriitaista kuin se onkin – Leclercillä on tänään periaatteessa vain hävittävää.

Ainoan mutta sitäkin väkevämmän lisämausteen kisaan voi tuoda sade, jota sunnuntaille onkin ennustettu. Siinä piilee myös likipitäen ainoa mahdollisuus 12. ruudusta starttaavalle Alfa Romeon Valtteri Bottakselle.

Monacon kapean katuradan kohdalla sateesta tulee mieleen heti kaksikin vaihtoehtoa, molemmista ääripäistä, kisan mahdollista käsikirjoitusta ajatellen.

Ensimmäinen on se herkullisempi: Monacon GP 1996. Vain kolme kuljettajaa – vähemmän kuin yhdessäkään toisessa F1-sarjan osakilpailussa – selviytyi ruutulipulle saakka, ja voiton vei jättiyllättäjä, Ligierin Olivier Panis.

Toinen vaihtoehto on huomattavasti vastenmielisempi: Belgian GP 2021. Max Verstappen kruunattiin voittajaksi kolmen turva-auton perässä ajetun kierroksen päätteeksi.

Todennäköisesti tänään nähdään jotain tältä väliltä.

 Monacon GP:n lähtöjärjestys:

1. Charles Leclerc, Ferrari
2. Carlos Sainz, Ferrari
3. Sergio Pérez, Red Bull
4. Max Verstappen, Red Bull
5. Lando Norris, McLaren
6. George Russell, Mercedes
7. Fernando Alonso, Alpine
8. Lewis Hamilton, Mercedes
9. Sebastian Vettel, Aston Martin
10. Esteban Ocon, Alpine
11. Yuki Tsunoda, AlphaTauri
12. Valtteri Bottas, Alfa Romeo
13. Kevin Magnussen, Haas
14. Daniel Ricciardo, McLaren
15. Mick Schumacher, Haas
16. Alexander Albon, Williams
17. Pierre Gasly, AlphaTauri
18. Lance Stroll, Aston Martin
19. Nicholas Latifi, Williams
20. Zhou Guanyu, Alfa Romeo


Lue myös:

    Uusimmat