Evoluutioteoriaa käytännössä: isoäidit suosivat tyttärensä lapsia

Kuka isovanhemmistasi hoiti sinua ollessasi lapsi? Kuka isovanhemmista hoitaa sinun lapsiasi? Kenen lapsesi lapsia sinä hoidat?

Helsingin yliopiston tutkijat Antti Tanskanen, Mirkka Danielsbacka ja Markus Jokela osoittavat tuoreessa 13 Euroopan maata käsittävässä tutkimuksessaan, että isoäidit ja isoisät suosivat tyttärensä lapsia.

Tutkimuksen mukaan äidinäidit hoitavat lapsenlasta eniten, äidinisät ja isänäidit seuraavaksi eniten ja isänisät kaikista vähiten. Äidinisät ja isänäidit hoitavat lapsenlapsia yhtä paljon, mikäli isänäideillä ei ole lapsenlasta tyttären kautta.

Lastenhoito on evoluutioteoriaa käytännössä

Tutkijat tulkitsevat eroja evoluutioteorian pohjalta. Darwinilaisen evoluutioteorian mukaan isovanhempien kannattaa investoida lapsiinsa ja lapsenlapsiinsa, koska näin he voivat edistää omien geeniensä leviämistä.

Isovanhemmat eivät kuitenkaan ole keskenään tasa-arvoisessa asemassa, koska toiset voivat olla varmempia geneettisestä sukulaisuudesta lapsenlapseensa kuin toiset.

Äidinäiti voi olla 100 prosenttisen varma geneettisestä sukulaisuudesta lapsenlapseen, mutta isyyden epävarmuudesta johtuen äidinisä ei voi olla täysin varma sukulaisuudesta tyttäreensä eikä isänäiti poikansa sukulaisuudesta lapseensa.

Epävarmimmassa asemassa on isänisä, joka ei voi olla varma omasta geneettisestä sukulaisuudesta poikaansa eikä poikansa sukulaisuudesta lapseensa. Sukulaisuuden epävarmuus heijastuu lastenlasten hoitoon.

(MTV3/Helmi)

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat