Evira: Kasvikset todennäköisin EHEC:in levittäjä

Viranomaiset ovat tutkituttaneet jo satoja elintarvikkeita, mutta EHEC-tartuntojen alkuperä ei ole edelleenkään selvillä. Varmaa ei ole sekään, ovatko sairastuneet ja bakteeriin kuolleet saaneet sen vihanneksista.

– Niin kauan kun mistään elintarvikkeesta ei ole eristetty aiheuttajaa, niin kauan alkuperäkin on epäselvä, Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio myöntää.

Sairastuneiden haastattelujen pohjalta Saksassa on tehty riskien arviointi. Sen perusteella epäily on kohdistunut alusta alkaen ennen kaikkea kasviksiin.

– Siellä se todennäköisin syy on, mutta varmistukseksi on tutkittu myös muita elintarvikkeita. Nyt vain odotamme läpimurtoa eli aiheuttajabakteerin selviämistä. Se on vain ja ainoastaan se tärkein viesti, mitä me kaikki odotamme, Husu-Kallio sanoo.

Tärkeintä on hygienia

Husu-Kallion mielestä Suomessa ei ole syytä miettiä, miten riskiä vältetään, koska varsinaista riskiä ei meillä ole.

Hän muistuttaa, että tavanomainen, hyvä keittiöhygienia pätee nyt, kuten ennen epidemiaakin. Kasvikset pitää huuhtoa huolellisesti ja kuumennettavat ruuat on pidettävä erillään tuoreista.

– Muidenkin bakteerien -kuten maabakteerin osalta- on tärkeämpää miettiä hyvää hygieniaa kuin kasvisten alkuperää, sanoo Husu-Kallio. Kotimaisten kasvisten käyttöä puoltaa niiden lyhyt tuotantoketju eli välikäsiä on vähemmän.

Uusia matkustusohjeita ei ole

Evira, WHO tai EU eivät ole antaneet uusia suosituksia matkustamiseen, joten Saksaan voi Husu-Kallion mukaan matkustaa kuten ennenkin.

– Entiset säännöt pätevät maailmallakin. Mitä eksoottisempaan maahan matkustaa, sen turvallisempaa on syödä vain kuumennettuja tuotteita ja juoda vain pullotettuja juomia, muistuttaa Husu-Kallio.

EHEC-bakteerin ensioireet ovat erittäin voimakas, verinen ripuli ja voimakkaat kouristukset.

Jos on ollut Hampurin alueella tai Pohjois-Saksassa parin viikon sisällä ja saa vastaavia, vaikka lievempiäkin oireita, on syytä mennä lääkäriin.

Lue myös:

    Uusimmat