Mainos

Eversti Pekka Majuri: Yhdysvaltain sotilasiskut ensimmäinen aalto

Yhdysvaltain sotilasiskut Afganistaniin ovat ensimmäinen aalto, jolla pyritään tuhoamaan ilmapuolustus, keskeiset komentopaikat ja voimalaitokset eli pimentää Talebanin johtamis- ja ilmapuolustusjärjestelmät. Näin uskoo eversti Pekka Majuri puolustusministeriön puolustuspoliittiselta osastolta. Hän arvioi tilannetta STT:lle, kun ensimmäiset tiedot Yhdysvaltojen sotilasiskuista Afganistaniin olivat käytettävissä.

Sotilasiskut näyttivät eversti Majurin mukaan kohdistuneen pääkaupungin Kabulin ympäristön lisäksi lounaaseen. Näiden sotilasiskujen tarkoituksena on sallia jatkossa lentäminen sotatoimialueelle turvallisemmin.

-Tuskin maan asevoimien johto toimii Kabulista, mutta sen lähiympäristössä on mahdollisesti joitain ilmapuolustuksen keskeisiä johtamispaikkoja. Varmasti siellä on runsaasti ilmapuolustusta, selvitti Majuri. -Johan pari päivää sitten oli olemassa viitteitä siitä, että pääkaupungin yllä olevia miehittämättömiä tiedustelukoneita pyrittiin siellä ampumaan alas.

Erikoisjoukkoja

-Varmasti Kabulin ympäristössä on maan sotilaallisen puolustuksen kannalta elintärkeitä paikkoja, jotka halutaan eliminoida. Niitä on varmasti myös muiden kaupunkien läheisyydessä ja ympäri maata, arvioi Pekka Majuri.

Kohteiden määrää ei vielä tiedetä, mutta niitä voi olla kohtalaisen paljon. -Joka tapauksessa niihin ilmeisesti yritetään iskeä nyt yhtäaikaisesti tai hyvin nopeassa rytmissä. Ensi-iskussa isketään nyt voimakkaasti ilma-aseella, ilmeisesti myös risteilyohjuksilla.

Afganistanissa on todennäköisesti myös erikoisjoukkoja, joskin maaleja voidaan "valaista" myös lentokoneista eli ohjata iskuja oikeisiin kohteisiin. -Kyse on pitkälti siitä, minkälaisia ohjuksia on ollut käytössä tai onko käytetty ohjautuvia pommeja. Olemassa on hyvin paljon vaihtoehtoja.

-Tämä näyttää ensimmäiseltä aallolta, jolla isketään ilmapuolustukseen, johtamisjärjestelmään ja lamautetaan ne totaalisesti, huomautti eversti Majuri.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.