Eveliinan surmasta epäilty vangittiin

Eveliina Lappalaisen surman tunnustanut imatralaispoika on vangittu tänä aamuna.

Imatran käräjäoikeus vangitsi aamulla 16-vuotiaan imatralaisen koulupojan epäiltynä Eveliina Lappalaisen surmasta. Vangitsemisen perusteena oli todennäköisin syin epäily taposta. Käräjäoikeus käsitteli vangitsemisen suljetuin ovin.

Syylliseksi epäilty saapui paikalle avoimesti, mutta kätkeytyi lähtiessään puseron huppuun lehtikuvaajien ristitulessa.

Rikostutkimuksia johtavan rikoskomisario Ari Sorosen mukaan pojan sitoo surmantekoon muukin kuin hänen oma kertomuksensa. Muun muassa syylliseksi epäillyn DNA-tutkimukset täsmäävät Eveliinan vastaavien tutkimusten kanssa. -Ellei epäilty olisi nyt tunnustanut, hän olisi paljastunut myöhemmin DNA-vertailussa, sanoo Soronen.

Vangittu on alustavissa kuulusteluissa myöntänyt tapahtuman. Poika oli teon aikaan 15-vuotias. -Pojan vanhemmat ovat erittäin järkyttyneitä. He saivat kuulla pojalta tapahtuneesta vain muutamaa minuuttia ennen poliisia, kertoo Ari Soronen.

Ajoi kiinni ja pysäytti väkisin

Surmatyöllä ei ole silminnäkijää, mutta poliisin mukaan tapahtumien kulku on pääpiirteittäin selvinnyt. Pojan kertomusten perusteella 16-vuotias ja Eveliina Lappalainen kohtasivat sinänsä sattumalta tytön matkareitille osuneiden siltojen lähellä. Eveliina oli matkalla kotiin tanssitunnilta ja poika urheiluharjoituksista. Molemmat olivat liikkeellä polkupyörällä. He ohittivat toisensa, jolloin poika pysähtyi ja kääntyi Eveliinan perään.

Sorosen mukaan poika ajoi 300-500 metriä kovaa vauhtia saadakseen tytön kiinni ja pysäytti tämän väkivalloin. Seurasi käsirysy, jolloin Eveliina alkoi huutaa avun perään. Turhaan: nujakka jatkui seurauksella, että tyttö löytyi seuraavana päivänä kuolleena ojasta. -Tyttö on selkeästi pystynyt huutamaan apua. Poika on toiminut sitten niin, että avunhuudot ovat lakanneet, Soronen kertoo.

Poliisi selvittää yhä, onko kukaan kuullut avunhuutoja. Sorosen mukaan joku sivullinen on ilmeisesti kuullut jotain huutoa, mutta Eveliinan varsinaiset avunpyynnöt eivät välttämättä ole kiirineet kenenkään korviin.

Tähänastisten tietojen valossa Soronen ei pidä tekoa vahinkona. Tapon edellyttämään tahallisuuteen viittaa hänen mukaansa myös se, että pyörällä kääntymisen ja Eveliinan surman välillä on kulunut useita minuutteja.

Poliisi tutkii Eveliinan nettiyhteyksiä

Teon motiivi ei ole kunnolla selvinnyt, mutta Soronen uskoo sen löytyvän tuonnempana. Tänään ei kuulusteltu poikaa, vaan muita henkilöitä tarkoituksena kartoittaa pojan henkilökuvaa ja taustoja. -Pikkuhiljaa henkilökuva alkaa vähän hahmottua. Ainakin suuntaa-antava motiivi voisi löytyä tätä kautta, kun poika itse ei osaa sanoa toiminnalleen mitään syytä, Soronen pohtii.

Poika on tähän saakka kertonut tunteneensa Eveliinan vain ulkonäöltä. Hänen kuulustelujaan jatketaan huomenna. Pojalta on otettu myös näytteet oikeuskemiallista tutkimusta varten. Siinä selviää, käyttikö poika mahdollisesti lääkkeitä, hormoneja tai huumeita, vaikka tällaista ei Sorosen mukaan varsinaisesti epäilläkään. Lisäksi tutkitaan surmatun nettiyhteyksiä. Krp:n asiantuntija saapui Imatralle tänään.

Vangittu nuorukainen pidetään Imatralla tutkimusten jatkuessa. Hän saa tavata vanhempiaan ja tukihenkilöitään. Poika on katunut ja murtunut tapahtuneesta, mutta on Sorosen mukaan "aika rauhallinen". Hän on ns. normaalista perheestä, urheilullinen ja kävi koulua tavanomaisesti.

Imatralla epäillyn paljastuminen paikalliseksi koulupojaksi on herättänyt niin helpotuksen kuin pettymyksen tunteita. Paikallinen poliisi vieraili tänään Imatran kouluissa kertomassa oppilaille selvityksistä.

Tapaus tulee esille uudelleen kahden viikon kuluttua, jolloin oikeuden on päätettävä vangitsemisen jatkamisesta. Tutkinnan ei uskota valmistuvan siihen mennessä.

(MTV3-STT)

Suomen Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Pirkko Lahti perää perheiden sisäistä arvokeskustelua oikeasta ja väärästä. Lapset ja nuoret eivät ehkä myöskään todellä ymmärrä väkivaltaisten tekojen seurauksia, kuten kuolemaa, Lahti pohtii.

(Huomenta Suomi 09.01.2002)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja