Mainos

Evankelis-luterilaisesta kirkosta erosi viime vuonna yli 52 000 ihmistä

Evankelis-luterilaisesta kirkosta erosi viime vuonna reilut 52 000 ihmistä. Määrä on hieman edeltävää vuotta korkeampi. Tieto ilmenee Kirkon Tutkimuskeskuksen tuoreesta tilastosta.

Kirkkoon kuuluu tällä hetkellä 3,9 miljoonaa ihmistä eli 71 prosenttia suomalaisista. Jäsenten osuus väestöstä on tippunut prosenttiyksikön edellisestä mittauksesta.

Kirkkoon liittyi viime vuonna noin 16 500 ihmistä. Määrä on viitisensataa vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Vuoden aikana kastettiin noin 33 700 lasta. Kirkon jäseniä kuoli puolestaan 44 300. Sekä kastettujen että kuolleiden määrä laskivat hieman vuodesta 2016.

Kirkon viime vuosien jäsenkehitys kertoo edelleen uskontoa koskevien valintojen yksilöllistymisestä, sanoo tutkija Veli-Matti Salminen Kirkon tutkimuskeskuksen tiedotteessa.

– Syntyneiden lasten kastaminen kirkon jäseniksi vähenee nuorissa perheissä. Kirkosta eronneista lähes kolmasosa on alle 30-vuotiaita nuoria aikuisia. Toisaalta kirkkoon liittyneissä noin kolmekymppisten miesten osuus on huomattava, ja viime vuonna kirkkoon liittyneistä oli miehiä jopa lievä enemmistö, hän lisää.

Jyväskylä suurin seurakunta

Jyväskylä on viime vuosien tapaan väkimäärältään Suomen suurin seurakunta 95 400 jäsenellään. Pienin seurakunta on vastaavasti pohjalainen saaristoseurakunta Bergö församling, jossa jäseniä oli vuoden lopussa 400.

– Muuttoliike lisää väestöä kaupungeissa. Tämä näkyy myös suurten seurakuntien jäsenmäärien kasvuna, vaikka niiden alueilla kirkosta eroaminen onkin yleisempää ja lasten kastaminen seurakunnan jäseniksi harvinaisempaa kuin maaseudulla, Salminen sanoo. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.