Europarlamentaarikko Sarvamaa: Hyvät tuottajat pärjäävät jatkossakin

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok, EPP-ryhmä) puolusti aamun Huomenta Suomessa Suomen hallituksen ja EU-komission linjaa maataloustukien muuttamisessa. Sarvamaa korosti, että Etelä-Suomen maataloustuet eli 141-artikla sovittiin väliaikaiseksi Suomen liittyessä Euroopan Unioniin. Väliaikaista on ollut nyt 18 vuotta.

EU-parlamentin maatalousvaliokunnassa istuvan Sarvamaan mielestä Suomessa on nyt sorruttu erilaisiin numeroleikkeihin.

– Uudistus on hyvä juttu ja lopputulos on käytännössä sama. Tuki siirretään nyt maksettavaksi CAP-tuesta, se maksetaan ikään kuin eri pankkitililtä. Sika- ja siipikarjatilojen tuki putoaa joka tapauksessa niin, että se on vuonna 2020 enää 30 prosenttia nykyisestä, Sarvamaa sanoi aamun Huomenta Suomessa.

141-artiklan luvalla Suomi on maksanut Etelä-Suomen tuottajille kansallista tukea. EU-komission mielestä tuki sovittiin väliaikaiseksi ja se pitää poistua. Tänä vuonna tuki on 63 miljoonaa. Tulevaisuudessa tuet maksaisi EU suoraan, mutta summaltaan pienempinä.

"Saparopossusta vientituote"

– Hyvät tuottajat tulee pärjäämään jatkossakin. Nyt tapahtuu rakennemuutosta, ja tuottajien täytyy sopeutua tilanteeseen. Suomi voisi markkinoida itseään esimerkiksi sillä, että me olemme Ruotsin lisäksi enää ainoa maa, jossa sioilla on saparot! Sarvamaa ideoi.

Sarvamaan mukaan myös kuluttajilla on vastuu, haluatko he ostaa kotimaista.

– Kaupan keskittyminen on suuri ongelma. Kyllä tuottajan pitää saada enemmän siitä possustaan, jolla on saparo tallella.

Kokoomus julkistaa huomenna osan eurovaaliehdokkaistaan puoluevaltuuston kokouksen jälkeen. Sarvamaa on kiinnostunut jatkamaan meppinä, vaikka ei halua leimautua maatalousmepiksi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja