Mainos

Euroopan vuorilla on kevät – hiihtokausi jatkuu pitkään

Laskettelukausi on Keski- ja Etelä-Euroopassa täydessä käynnissä. Maaliskuu on usein paras aika vierailla Alpeilla, Dolomiiteilla ja eksoottisemmissakin kohteissa.

Matkatoimisto Youtravelin toimitusjohtaja Mikko Suomi vastaa puhelimeen Andorrassa.

– Talvi ei todellakaan ole vielä loppu täälläpäin. Jos miettii lähtöä vaikka Alpeille maaliskuun lopussa tai pääsiäisen aikaan, niin kannattaa valita kohde mahdollisimman korkealta ja mieluiten jäätikön läheltä. Esimerkiksi Sölden, Zermatt ja Hintertux toimivat vielä myöhemminkin keväällä. Myös täällä Andorrassa tilanne on hyvä, yli metri on lunta. Andorra on hyvä vaihtoehto perinteisimmille kohteille, Suomi sanoo.

–  Keväthiihdossa on oma hohtonsa. Kylässä on kevät pitkällä ja ylhäällä on talvi. Monen mielestä maaliskuu on parasta laskuaikaa. Yleinen neuvo näin keväällä on, että älä säästele aurinkorasvaa ja yksi kerros vaatetta pois, 25 vuotta alalla olut Suomi opastaa. 

Itävallassa ja Sveitsissä hyvin lunta

 Itävalta on lähellä ja on yhä suomalaisten suosikkikohde.

– Itävaltaan tuli moneen paikkaan juuri alkuviikolla runsaasti lunta. Alppien lumitilanne on paras tällä hetkellä juuri Itävallassa ja Sveitsissä. Noin 65 prosenttia meidän asiakkaista suuntaa tänä talvena Itävaltaan. Italian kohteiden suosio nousee yhä. Kausi jatkuu monessa paikassa huhtikuun loppuun, sanoo STS Alppimatkojen johtaja Harri Kaijanto.

– Kausi ei tosiaan Euroopan kohteissa lopu silloin kun suomalaiset matkanjärjestäjät lopettavat Suomesta matkat, Mikko Suomi komppaa.

Elämysmatkojen toimitusjohtaja Jussi Viskari muistuttaa hiihtokeskusten hyvästä ohjelmatarjonnasta keväällä.

– Monessa kohteessa on hyviä konsertteja ja festivaaleja myöhään keväällä. Kannattaa seurata keskusten nettisivuja, sieltä voi löytää mukavaa lisää omaan reissuun. Lyhyetkin breikit onnistuvat lentämällä vaikka Zurichiin. Siinä on monta hyvää laskettelukeskusta lähellä. Myös Norjassa alkaa olla kelit kohdillaan ja päivät pitkiä, Viskari miettii.

– Näin keväällä pitää muistaa, että suojakerrointa naamaan, siellä kärähtää helposti. Vaikka on ne pandatkin ihan kivannäköiset kun palaa toimistolle. 

Cortinassa paistaa

 Tälläkin viikolla tuhannet suomalaiset nauttivat laskettelusta, murtomaahiihdosta ja lautailusta vuorilla. Italian Cortina D´Ampezzo on klassikkokohde.

– Jos tykkää auringosta ja hieman lämpimämmästä säästä, niin nyt on paras aika tulla Cortinaan. Lumenlaatu on parhaimmillaan ehkä tammi- tai helmikuussa, mutta kevät on nyt täällä. Meidän hiihtokausi jatkuu yleensä toukokuun ensimmäisen viikonloppuun asti, sanoo Marianne Moretti Cortinan matkailutoimistosta.

Suomalaisilla on Cortinassa hyvä maine.

– Meillä ei ole koskaan ollut ongelmia suomalaisten käyttäytymisen kanssa. Brittien kanssa on ollut muutamia tapauksia. Meille suuntaavat hieman rauhallisemmat vieraat, yöelämästä pitävät menevät eri kohteisiin, Moretti miettii.

Suomessa on Hiihtokeskusyhdistyksen tilaston mukaan noin 700 000 laskettelun ja lautailun aktiiviharrastajaa.

Elämysmatkoilla hurja myynnin kasvu

Hiihtomatkat myyvät Suomessa kohtalaisen hyvin vaikeasta taloudellisesta ajasta huolimatta.

Suomesta tehtiin talvikaudella 2013-14 noin 14 000 valmishiihtomatkaa Alpeille. Omatoimimatkailijoiden määrästä ei pidetä tilastoja.

Suurin valmishiihtomatkoja järjestävä taho on STS Alppimatkat.

- Nostimme myyntiämme 13 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Onnistuimme tekemään taas ennätysmyynnin, se oli jo kymmenes talvi peräkkäin kun myynti nousee. Näin ei voi toki loputtomiin jatkua, sanoo STS Alppimatkojen johtaja Harri Kaijanto.

- Esimerkiksi viikkojen 9, 10 ja 11 matkat vietiin käsistä. Keväälle on hajapaikkoja jäljellä ja rakennamme jo täysillä ensi kautta, Kaijanto sanoo.

Alppimatkojen hittituote on all inclusive –matka.

Myös Youtravelilla on hyvä talvi.

- Ollaan aika identtisessä tilanteessa viime talveen verrattuna. En lähde kehumaan, mutta ei ole syytä mollatakaan tätä talvea. Pelkona oli, että taloudellinen tilanne vaikuttaa meihinkin, mutta näin ei käynyt, toimitusjohtaja Mikko Suomi sanoo.

- Pääasia toki on, että kaikki on mennyt toistaiseksi hyvin. Vyöryjä ei ole ollut eikä asiakkaiden loukkaantumisia. Pari kertaa lumi tukki solat ja lentokenttäkuljetuksia on jouduttu jumppaamaan, Suomi kertoo.

Isoimman, suorastaan hurjan kasvun teki Elämysmatkat.

- Hyvältä näyttää, meillä on ennätysvuosi. Liikevaihto kasvaa noin 90 prosenttia viime talveen verrattuna. Kasvusta noin 60 prosenttia tulee yritysmyynnistä ja 30 pinnaa kuluttajapuolelta. Tärkeimmällä alueella eli Japanin matkoissa on kasvua, samoin Pohjois-Amerikan hiihtomatkoissa. Alpeille suuntautuvissa luvuissa ollaan viime vuoden tasolla, toimitusjohtaja Jussi Viskari sanoo.

-Ollaan tosi tyytyväisiä, Viskari lisää.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.