Euroopan ruoriin "kielitaidoton" pääministeri ja "nuori" italiaano

Brysseliin kokoontuneet EU-johtajat päättivät valita eilen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi Puolan pääministerin Donald Tuskin ja EU:n ulkoministeriksi Italian ulkoministerin Federica Mogherinin.  

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja toimii  EU:n huippukokousten puheenjohtajana. EU:n ulkoministerin tehtävää on puolestaan kuvattu niin, että sen on EU:n puhelinnumero ulkovalloille.  

Arvostelijat: Tuskilla heikko kielitaito

Puolan pääministeri Donald Tusk, 57, alkoi pyöriä nimitysveikkailuissa vahvasti mukana kesän aikana. 
Brysselissä on vitsailtu, että Tuskin valinta toimii Venäjä-sanktiona jo sinänsä. Puolan pääministeri on tunnettu tiukasta suhtautumisestaan Venäjään.  
Tuskin valinta on kuitenkin ennen muuta tunnustus unionin uusille jäsenmaille, jotka ovat tähän asti jääneet ilman EU:n huippuvirkaa.   
Keskusta-oikeistolainen Tusk on tunnettu vapaiden markkinoiden ja Euroopan integraation kannattajana. Poliitikkona hänellä on maine konsensushakuisena ja kompromisseihin pystyvänä johtajana.  
Tuskia on arvosteltu kehnosta kielitaidosta. Hän ei puhu ranskaa eikä erityisen hyvin englantiakaan. Saksan liittokanslerin Angela Merkelin läheinen liittolainen puhuu kuitenkin sujuvaa saksaa ja tiettävästi myös venäjää.

Arvostelijat: Mogherini kokematon

Federica Mogherini, 41, on toiminut Italian ulkoministerinä helmikuusta alkaen. EU:n ulkoministerin tehtävästä hän saa kiittää pitkälti Italian pääministerin Matteo Renzin määrätietoista lobbausta. Renzi on puskenut suojattiaan tehtävään EU-vaaleissa saamansa voiton pönkittämänä.

Keskusta-vasemmistoa edustavan Mogherinin valintaa siivitti se, että EU:n sosialistijohtajat asettuivat vahvasti hänen tuekseen. Nimitystä pedattiin jo ennen kesälomia, mutta se lykkääntyi rajun arvostelun takia.  

Arvostelijoiden mielestä Mogherini on liian kokematon ja Venäjä-myönteinen. 41-vuotiasta naista on pidetty myös liian nuorena. Etenkin Itä-Euroopasta tullut kritiikki yltyi, kun Mogherini vieraili kesällä Moskovassa tapaamassa presidentti Vladimir Putininia. Vierailun ajoitusta pidettiin sopimattomana, sillä EU:n Venäjä-suhteet olivat jäissä ja Italia oli juuri aloittanut kautensa EU:n puheenjohtajamaana.  

Mogherinin väitetty Venäjä-pehmoilu heijastelee Italian virallista politiikkaa. Italia on jarrutellut Venäjän vastaisia pakotteita, sillä maalla on hyvin tiiviit taloussuhteet Venäjään. Malesialaiskoneen alas ampumisen jälkeen myös Italian suhtautuminen Venäjää kohtaan on kiristynyt.  

Teinivuosinaan Mogherini liittyi Italian nuorten kommunistien puolueeseen, josta hän sittemmin siirtyi keskusta-vasemmistoon. Valtio-oppia opiskellut Mogherini on erikoistunut ulkopoliittisiin kysymyksiin ja etenkin Lähi-itään.  

Mogherinilla on kova työ raivata itselleen uskottavuutta uudessa tehtävässä. Häntä on jo verrattu nykyiseen ulkoministeriin Catherine Ashtoniin, joka nousi tehtävään varsin kokemattomana ja tuntemattomana kompromissiehdokkaana. Ashtonia on arvosteltu heikoksi ja näkymättömäksi johtajaksi koko ulkoministerikauden ajan.  

Lue myös:

    Uusimmat