Euroopan parlamentti: Unkarille kaavailtuja EU-rahoja pitäisi jäädyttää – kyse noin 7,5 miljardista eurosta, myöhemmin ehkä enemmästä

0:48
Unkarin pääministeri Viktor Orban käytti Unkarin ja Kreikan jalkapallo-ottelussa kaulahuivia, johon oli kuvitettu historiallisen Unkarin kuningaskunnan alue. Kuningaskunta lakkasi olemasta ensimmäisen maailmansodan jälkeen.

Euroopan parlamentti katsoi täysistunnossaan Strasbourgissa, että Unkarille kaavailtuja EU-rahoja tulisi jäädyttää.

Parlamentti ei pidä Unkarin toimia oikeusvaltionsa korjaamiseksi riittävinä, minkä takia EU-komission ja neuvoston tulisi parlamentin mukaan jäädyttää Unkarille kaavailtuja rahoja koheesiorahastosta.

Koheesiorahasto on tarkoitettu valtioille, joiden bruttokansantulo asukasta kohti on alle 90 prosenttia EU:n keskiarvosta.

Nyt puheena olevissa rahoissa on kyse noin 7,5 miljardista eurosta, mutta myöhemmin jäädytettäväksi voisi tulla myös muuta EU-rahaa.

Komission näkemystä odotetaan ensi viikolla. Jos komissio pitää Unkarin toimia liian hitaina tai vähäisinä, jäsenmaiden ministereistä koostuva neuvosto päättää jatkosta.

Parlamentaarikot katsoivat myös, etteivät Unkarin yritykset painostaa rahojen saamiseen estämällä tärkeitä päätöksiä saa vaikuttaa asiaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja