Euroopan johtajia vieraili Kiovassa – "Ukraina määrittää itse rauhan ehdot"

Suuret EU-maat puoltavat Ukrainalle välitöntä EU:n jäsenehdokkaan asemaa 3:29
Euroopan johtajia vieraili Kiovassa. Vierailun tarkoituksena on osoittaa tukea Ukrainalle sekä nykyisyyttä että tulevaisuutta ajatellen.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja Italian pääministeri Mario Draghi vierailivat Ukrainan pääkaupunki Kiovassa ja tapasivat Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyin.

Macron sanoi toimittajille vierailun syynä olevan viestin tuominen Euroopan yhtenäisyydestä. Hän sanoi myös, että vierailun tarkoituksena on osoittaa tukea Ukrainalle sekä nykyisyyttä että tulevaisuutta ajatellen.

Eurooppa kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola luonnehtii vierailun merkityksen olleen ainakin Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyin mukaan suuri ja se osoittaa tukea Ukrainalle, ukrainalaisille ja Venäjän hyökkäystä vastaan.

– Se viestitti myös EU:n ja EU:n suurimpien talousmahtien eli Ranskan ja Saksan ja myös Italian tukea Ukrainalle. Kaikki viestittävät yhtenäisyyttä ja sitä, että sota on käytävä loppuun. Ranskan presidentti sanoi myös, että Ukraina määrittää itse rauhan ehdot ja sen hetken, jolloin se on valmis aloittamaan rauhanneuvottelut.

Scholtz lupasi, että Saksa toimittaa Ukrainalle raskaampaa aseistusta. Saksa on tehnyt suuren muutoksen omassa linjassaan ja Saksan linja ja asetuki tulevat jatkumaan. EU:n suurimmat tukevat Ukrainalle EU-asemaa, viesti ei ollut tapaamisen ainoa viesti, mutta se saattoi olla Ukrainalle se tärkein.

– Ukraina ja ukrainalaiset tarvitsevat tämän signaalin. Eurooppa taistelee nyt Ukrainan alueella ja ukrainalaiset taistelevat Euroopan arvojen, demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen puolesta.

Lue myös:

    Uusimmat