Mainos

Euromyönteinen Uusi Demokratia voittoon Kreikassa

Euromyönteinen Uusi Demokratia on voittanut Kreikan parlamenttivaalit, ilmenee ensimmäisistä virallisista arvioista.

Alustavien virallisten tulosten mukaan puolue on saamassa äänistä 30,04 prosenttia. Toiseksi vaaleissa tuli EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n vaatimia säästöjä vastustava Syriza, joka on saamassa 26,57 prosenttia äänistä.

Uusi Demokratia on kyselyjen mukaan ottamassa 130 paikkaa 300:sta. Vaalien voittajana se saa 50 ylimääräistä paikkaa. Syriza on saamassa puolestaan 71 paikkaa.

Euroopan johtajat saattoivat illalla huokaista helpotuksesta, kun ovensuukyselyiden perusteella lasketut parlamentin paikkaluvut tulivat tietoon. Niiden mukaan euromyönteisiksi katsotut puolueet olivat saamassa enemmistön parlamenttiin 163 paikallaan.

Yhdessä sosialistisen Pasok-puolueen saaman 33 paikan kanssa enemmistö olisi taattu.

– Jos voittajaksi varmistuvat EU:n tukipaketin hyväksyvät puolueet, hallitusta lähdetään muodostamaan euromyönteisen linjan varaan. Syrizan täytyy vain tyytyä tulokseen ja jäädä oman linjansa kanssa oppositioon, sanoi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen STT:lle.

Tiilikainen kuitenkin muistutti, että tulosten perusteella Kreikan kansa on mielipiteissään selvästi jakautunut.

– Hallitusneuvottelut otetaan varmasti hyvin vakavasti. Tilanne ei varmasti ole helppo, sillä Syrizankin linja on saanut paljon tukea, Tiilikainen sanoi.

Myös uusnatsit näyttävät pääsevän parlamenttiin. Kultainen aamunkoitto -puolue sai vaaleissa parlamenttiin 18 paikkaa.

Keskustelujen hallituksen muodostamiseksi odotetaan alkavan tänään. Todennäköisesti hallituksen pohjaksi tulee Uuden Demokratian ja Pasokin liittouma.

Pasokin johtaja Evangelos Venizelos kuitenkin ehti tuoreeltaan ensimmäisten tulosten jälkeen ilmoittaa, ettei puolue lähde hallitukseen, elleivät mukaan tule myös eurokriittiset vasemmistolaiset puolueet Demokraattinen vasemmisto ja Syriza.

(MTV3 - STT - AFP)

Katso Tapio Nurmisen juttu Ateenasta (Seitsemän uutiset 17.6.2012)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.