Mainos

Jos Kreikka jättää euroalueen - uusi talousihme vai totaalinen romahdus

Kreikan vaihtoehto 2 on ero euroalueesta. Kreikassa monet poliittiset tarkkailijat pitävät selvänä, että 37-vuotiaan Alexis Tsiprasin vasemmistoryhmittymä lisää äänisaalistaan uusissa vaaleissa tuntuvasti.

Povattu 25 prosentinkaan kannatus ei kuitenkaan vielä tarkoita, että Tsiprasista tulee pääministeri.

Vasemmistokomeetan ongelma on se, ettei hänelle löydy hallituskumppaneita Kreikan puoluekentästä. Vain ehdoton enemmistö varmistaisi sen, että Syriza pääsee hallitsemaan.

Todennäköisempää on, että vasemmistoliiton suuri äänisaalis synnyttää pattitilanteen, jossa maahan ei saada toimintakykyistä hallitusta. Paniikki valtaa kreikkalaiset. Pankkitilit tyhejenevät. EU ja IMF jäädyttävät tukien maksamisen ja Kreikka ajautuu selvitystilaan.

Kreikan keskuspankin mukaan rahat riittävät heinäkuun loppuun. Syrizan johto puhuu marraskuun lopusta. Ensiksi mainittu arvio on se, johon pitää luottaa.

Jos pattitilannetta ei saada poliittisesti laukaistua, Kreikan on jäädytettävä maksuliikenteensä, suljettava pankkinsa ja käynnistettävä yhdessä EU:n kanssa euroalueesta eroaminen ja siirtyminen takaisin kansalliseen valuuttaan drakmaan.

Riskinä valtavat menetykset

Prosessi on pitkä, mutkikas ja kallis, sekä Kreikalle itselleen että sen velkojille.

Vastaavaa alasajoa ei ole toteutettu aikaisemmin eikä EU:n perussomuksiin ole kirjattu mitään tällaisen kriisin hoitamisesta. Se osoittaa karulla tavalla, miten väärin ja vaillinaisesti euroalue on valettu.

Ekonomistit laskevat, että Kreikan drakman arvo romahtaisi 50-65 prosenttia suhteessa euroon. Tämä devalvoituminen aiheuttaisi ennen näkemättömän kaaoksen: työttömyys kasvaisi räjähdysmäisesti, pankkeja ja yrityksiä ajautuisi konkurssiin eikä Kreikan valtio pystyisi huolehtimaan edes kaikista välttämättömistä velvoitteistaan.

Pelkästään nykyisten tukipakettien kautta Kreikan julkiset velkojat menettäisivät arviolta 135 miljardia euroa. Sen päälle tulisivat EKP:n noin 130 miljardin saatavat. Kreikan yksityiset velkojat joutuisivat kirjaamaan alas loputkin Kreikka-saatavansa.

Lisäksi sekä EU:n että IMF:n olisi pakko tukea helleenejä uusilla lainoilla täydellisen kaaoksen välttämiseksi.

Ehkä suurin riski liittyy Kreikan taudin leviämiseen. Jos Espanja ja Italia eivät saa pääomamarkkinoilta rahaa järkevään hintaan, EU:lta loppuu pelastusoperaatioon tarvittava rahoitusmuskeli.

Kreikka voi nousta jaloilleen

On tietysti olemassa myös mahdollisuus, että Kreikan ero euroalueesta saadaan vietyä läpi ilman viruksen vaarallista leviämistä. Jotkut optimistit uskaltavat povata Kreikan uutta talousihmettä, jos ero euroalueesta toteutuu.

Tässäkin vaihtoehdossa suuri riski liittyy Kreikan tehottomaan julkiseen hallintoon. On vaikea kuvitella, että maa pystyisi viemään läpi hyvin poikkeuksellisen valuutan vaihdon ja vielä nostamaan taloutensa jaloilleen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.