Mainos

Euro leikkasi Suomen valuuttakauppaa

Euron käyttöönotto vähensi suomalaisten pankkien valuuttakauppaa kaksi kolmannesta.

Suomessa toimivien rahoituslaitosten valuutta- ja johdannaiskaupan päivävaihto laski Suomen Pankin tekemän selvityksen mukaan viime huhtikuussa vajaaseen 2,2 miljardiin dollariin, kun se vuoden 1998 huhtikuussa oli runsaat 6,5 miljardia dollaria päivässä.

Suomen valuuttakauppa laski hieman jo ennen euron käyttöönottoa. Edellisellä kolmivuotiskaudella valuuttakauppa supistui 7,1 miljardista dollarista 6,5 miljardiin dollariin päivässä. Valuuttakauppatutkimus on osa Kansainvälisen järjestelypankin BIS:n kolmen vuoden välein tehtävää maailmanlaajuista valuuttakauppaselvitystä.

-Perinteisten valuuttainstrumenttien kauppa laski keväällä 1 597 miljoonaan dollariin päivässä, kun se vuonna 1998 oli 4170 miljoonaa dollaria päivässä ja vuoden 1995 huhtikuussa 5349 miljoonaa dollaria päivässä, kertoi tutkija Katri Hannuniemi Suomen Pankista.

Käteiskauppaa valuutoilla käytiin keskimäärin 503 miljoonan dollarin arvosta, kun käteiskaupan vaihto kolme vuotta aiemmin oli 1156 miljoonaa dollaria päivässä.

Valuuttakaupan volyymin lasku vähensi myös pankkien valuuttakaupasta saamia tuottoja. Euron ensimmäisenä käyttövuotena valuuttatoiminnan tuotot pienenivät 26 prosenttia. Viime vuonna valuuttatoiminnan nettotuotot kuitenkin kasvoivat niin, että tuottojen lasku jäi vajaaksi kymmeneksi prosentiksi.

-Pankkien valuuttatoiminnan nettotuotot olivat vuonna 1998 yhteensä 76,7 miljoonaa euroa. Seuraavana vuonna nettotuotot laskivat 56,9 miljoonaan euroon. Viime vuonna tuotot kohosivat 69,4 miljoonaan euroon, kertoi pankkitarkastaja Toni Honkaniemi Rahoitustarkastuksesta.

Euron käyttöönotto vuoden 1999 alussa vähensi olennaisesti suomalaisten yritysten tarvetta valuutanvaihtoon, kun suuri osa Länsi-Eurooppaa siirtyi yhteisen valuutan käyttöön. EU:n osuus Suomen tavaraviennistä on noin 55 prosenttia ja euroalueen noin 34 prosenttia. Euroalueen osuus Suomen valuuttakaupasta oli keväällä 46 prosenttia ja korkojohdannaisissa 74 prosenttia.

Pääosa kaupasta euro-dollariparilla

Siirtyminen markasta euroon näkyi valuuttakaupassa euron ja dollarin nousemisena valuuttakaupan hallitsevaksi pariksi. Euro-dollariparin osuus Suomen valuuttakaupan 1657 miljoonan dollarin päivävaihdosta oli 961 miljoonaa dollaria eli 58 prosenttia.

Euro-puntakaupan osuus vaihdosta oli 85 miljoonaa dollaria päivässä eli 5 prosenttia. Dollari-puntaparin osuus oli 3 prosenttia valuuttakaupasta.

Euron ja muiden valuuttojen osuus kaupasta oli 340 miljoonaa dollaria eli 21 prosenttia. Tähän ryhmään kuluu myös euro-markkaparilla käyty kauppa. Sitä käydään, koska osa euromääräisestä laskutuksesta joudutaan vaihtamaan Suomessa markoiksi. Markoilla käyty kauppa loppuu luonnollisesti kokonaan euroseteleiden ja kolikoiden tullessa käyttöön ensi vuoden alussa.

Valuuttakauppojen toisena valuuttana oli viime keväänä 84 prosentissa kaupoista euro, kun mukaan lasketaan valuuttaparit, joissa toisena osapuolena oli Suomen markka. Vuonna 1998 yleisin valuutta oli Suomen markka 60 prosentin osuudella. Seuraavaksi yleisin valuutta oli silloin Saksan markka, jonka osuus oli 33 prosenttia.

Kauppa supistui vähemmän kuin ennakkoon arvioitiin

Globaalin valuuttakaupan päivävaihto supistui Kansainvälisen järjestelypankin BIS:n kokoamien tietojen mukaan kolmessa vuodessa 280 miljardia dollaria ja laski 1490 miljardista dollarista 1210 miljardiin dollariin päivässä.

Vaihto supistui 19 prosenttia. Vähentyminen oli kuitenkin selvästi pienempi kuin kesäkuun ennakkotiedoissa oletettiin. Silloin päivävaihdon arvioitiin laskeneen 1 100 miljardiin dollariin päivässä.

Eniten supistui perinteinen valuuttojen käteiskauppa, jonka päivävaihto laski 568 miljardista dollarista 387 miljardiin dollariin. Valuutanvaihtojen päivävaihto laski 734 miljardista dollarista 656 miljardiin dollariin.

Termiinikaupat sen sijaan lisääntyivät hieman ja niiden vaihto nousi 131 miljardiin dollariin päivässä, kerrottiin BIS:sta. Valuuttakaupan lasku johtui BIS:n mukaan merkittävässä määrin euron käyttöönotosta, joka eliminoi suurimman osan euroalueen sisäisestä valuuttakaupasta. Valuuttakaupan määrää pienensivät myös sähköisen kaupankäynnin voimakas kasvu ja valuuttamarkkinoiden keskittyminen yhä harvempiin käsiin.

Vuosikertomuksessaan BIS arvioi, että maailmassa on enää korkeintaan 20 pankkia, jotka voivat tarjota kattavat globaalin valuuttakaupan palvelut. Euroalueen osuus perinteisen valuuttakaupan vaihdosta oli huhtikuussa 13,5 prosenttia eli 219 miljardia dollaria, kerrottiin Euroopan keskuspankista. Britannian eli käytännössä johtavan valuuttakaupan keskuksen Lontoon osuus kaupasta oli 31,1 prosenttia, Yhdysvaltain markkinoiden 15,5 prosenttia ja Japanin markkinoiden 9,1 prosenttia.

Dollari-europarin osuus 30 % valuuttakaupasta

Yhdysvaltain dollarin osuus valuuttakaupassa kasvoi jonkin verran vuodesta 1998. Dollari oli toisena valuuttana 90 prosentissa kaupoista. Euro oli valuuttakaupan toisena valuuttana 38 prosentissa kaupoista ja Japanin jeni 23 prosentissa kaupoista. Lukuja verrattaessa on muistettava, että vertailuluku on 200 prosentin markkina, koska kaupassa on aina kaksi valuuttaa.

Englannin punnan osuus valuuttakaupasta oli 13,2 prosenttia ja Sveitsin frangin 6,1 prosenttia.

Globaaleilla valuuttamarkkinoilla hallitseva valuuttapari oli dollari-euro, jonka osuus valuuttamarkkinoiden päivävaihdosta nousi huhtikuussa 352 miljardiin dollarin eli 30 prosenttiin. Dollari-jeniparin osuus vaihdosta oli 230 miljardia dollaria päivässä eli 20 prosenttia ja dollari-puntakaupan 125 miljardia dollaria eli 11 prosenttia.

Dollari on merkittävä välivaluutta teollisuusmaiden ulkopuolella, minkä osoittaa se, että dollari-muu valuutta -parin osuus valuuttakaupan vaihdosta oli keväällä 197 miljardia dollaria eli 17 prosenttia. Euro-muu valuutta -parin osuus vaihdosta oli samaan aikaan 22 miljardia dollaria päivässä eli kaksi prosenttia. Euron valuuttakaupassa dollari on hallitseva vastapari.

Euro-jeniparin osuus globaalin valuuttakaupan vaihdosta oli 30 miljardia dollaria päivässä eli 3 prosenttia. Euro-puntaparin osuus valuuttakaupasta oli 2 prosenttia ja euro-Sveitsin frangi -parin yksi prosentti.

BIS:n ensimmäinen euron käyttöönoton jälkeen tehty tutkimus osoittaa, että maailma siirtyi nopeasti kolminapaiseen valuuttajärjestelmään, jota hallitsevat dollari, euro ja jeni. Prosessi on edelleen kesken, sillä euron siirtymävaihe päättyy vasta ensi vuoden alussa, kun eurorahat tulevat käyttöön.

Päävaluuttojen muodostamien parien ulkopuolisten muiden valuuttojen valuuttaparien osuus kansainvälisen valuuttakaupan päivävaihdosta oli viime huhtikuussa 24 miljardia dollaria eli kaksi prosenttia. Dollarin, euron ja jenin lisäksi joidenkin prosenttien osuuteen valuuttakaupasta yltävät vain lähivuosina mahdollisesti euroon liittyvä punta, Sveitsin frangi ja Kanadan dollari.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.