Mainos

EU: Vitamiinien myynti vapaaksi Suomessa

EU-komission mielestä Suomen pitäisi sallia nykyistä vahvempien vitamiini- ja hivenainevalmisteiden vapaa myynti.

EU:n komissio haluaa Suomen sallivan vahvojenkin vitamiini- ja hivenainevalmisteiden myynti. Nykyisin valmisteet luokitellaan lääkkeiksi, jos ne sisältävät yhtäkin ainetta enemmän kuin päivittäisen suositeltavan annoksen verran. Niitä ei siis saa myydä ilman reseptiä.

Komissio ilmoitti antavansa Suomelle asiasta perustellun lausunnon, koska sen mielestä Suomen rajoitus rikkoo tavaroiden vapaata liikkumista vastaan.
-Suomi ei ole voinut osoittaa terveysriskiä, eikä perustella sitä, että näiden vitamiinien luokittelu lääkkeiksi olisi perusteltua terveyden tai kuluttajansuojan perusteella, komissio toteaa. Perusteltu lausunto on toinen askel ns. valvontamenettelyssä, jonka kautta komissio seuraa miten jäsenmaat noudattavat sisämarkkinasääntöjä.

Ensimmäinen aste on virallinen huomautus, jollaisen Suomi sai vitamiinivalmisteista viime vuoden lokakuussa. Vastauksessaan Suomi piti kiinni nykyisistä säännöistään ja katsoi, ettei komissiolla ole toimivaltaa määrätä miten vahvoja vitamiineja Suomessa myydään vapaasti.

EU:n tasolla ei ole mitään määräyksiä siitä, millaiset valmisteet pitää määritellä lääkkeiksi, millaiset elintarvikkeiksi, Suomi huomautti. Vitamiinien ja kivennäisaineiden liian suuret annostukset ovat terveysriski, Suomi lisäsi vastauksessaan. Suomella on kaksi kuukautta vastata perusteltuun lausuntoon. Ellei Suomen vastaus tyydytä komissiota, voidaan asia viedä EY:n tuomioistuimen ratkaistavaksi. Komissiolla on samasta aiheesta kiistaa myös Saksan ja Itävallan kanssa.

Hamppu vapaaksi

Samassa rytäkässä komissio ilmoitti muistakin tavaroiden vapaata liikkuvuutta loukkaavista rajoituksista. Yksi tapauksista koski Kreikkaa, jossa lainsäädäntö kieltää myymästä tuotteita, joissa on hampunlehtilogo tai jotka sisältävät hamppua. Kreikka perustelee kieltoaan sillä, että näin estetään markkinoimasta ja edistämästä laittomia huumeita.

Komission mielestä kielto rikkoo sisämarkkinasääntöjä.
-Ei ole mitään perustetta kieltää hamppua sisältävän käsivoiteen markkinoimista sillä, että se edistäisi laittomien huumeiden käyttöä, sanoi sisämarkkinasioista vastaava komission tiedottaja Jonathan Todd. Hän tähdensi vielä, ettei komissio millään tavalla halua edistää huumeiden käyttöä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.