Mainos

EU tutkii Ryanairin saamia tukia Suomessa

Euroopan komissio on käynnistänyt tutkimuksensa kilpailevan lentoyhtiön valituksen perusteella. Ilmailulaitos kiistää tuen.

Euroopan komissio epäilee, että halpalentoyhtiö Ryanair on saanut Tampere-Pirkkalan lentokentällä laitonta valtion tukea. Taloussanomien mukaan komissio on käynnistänyt tutkimuksensa kilpailevan lentoyhtiön valituksen perusteella. Vastausta asiassa ei ole vielä saatu.

Ilmailulaitos on lehden mukaan kunnostanut Ryanairille vanhan terminaalin, jonka käytöstä se maksaa vähemmän kuin uudempaa terminaalia käyttävät muut yhtiöt.

Ilmailulaitos kiistää tuen

Ilmailulaitoksen pääjohtaja Samuli Haapasalo kiistää Ilmailulaitoksen antaneen laitonta tukea Ryanairille. Hänen mukaansa Tampereella sijaitsevan Pirkkalan toisen lentoaseman palveluita on tarjottu noin 50 lentoyhtiölle samoin ehdoin, mutta tarjoukseen on tarttunut vain Ryanair.

Haapasalo muistutti, että Pirkkalan toisella lentoasemalla palvelutaso on vähäisempi. Tämän vuoksi myös palvelujen hinta on alhaisempi. Palvelujen hintaa on voitu pudottaa myös siksi, että terminaalin investointikustannukset olivat pienemmät kuin muissa kohteissa.

- Mitään tukea emme ole antaneet kenellekään. Tarjoamme vanhasta cargo-terminaalista rakennetun terminaalin palveluja kaikille samaan hintaan ja yhtäläisin ehdoin, Haapasalo sanoi.

Ilmailulaitos ei ole vielä antanut selvitystä EU:n kilpailuviranomaisille, mutta Haapasalo uskoo Ilmailulaitoksen selvityksen tyydyttävän EU:ta. Haapasalon mukaan EU:n tutkii parhaillaan muitakin eurooppalaisia "halpaterminaaleja", mutta Suomessa Pirkkala on ainoa tapaus.

- Meille tämä on hyvin selkeä juttu. Keski-Euroopassa eri yrityksille on annettu erilaisia alennuksia. Meillä on yhtenäiset periaatteet kaikille, jotka haluavat terminaalia käyttää. Hinnat ovat vain tässä terminaalissa halvemmat, koska sen palvelu- ja kustannustaso ovat alhaisempia, Haapasalo sanoi.

Hänen mielestä Pirkkalan halpaterminaalin pitäisi pikemminkin miellyttää kotimaisia ja EU:n kilpailuviranomaisia. Purkamalla palveluita hintoja on saatu alas, mikä on lisännyt kilpailua ja tuonut lisävaihtoehtoja kuluttajille. Se on myös kannattavaa bisnestä Ilmailulaitokselle.

- On syntynyt hyvä halpalentokonsepti Tampereelta maailmalle, mikä on asiakkaiden etu ja kilpailun etu, hän sanoi.

Ryanair muistutti kuluttajien hyödyistä

Myös Ryanair kiisti syytteet laittomista tuista. Ryanairin mukaan Pirkkalan terminaalin palvelut ovat tarjolla samaan hintaan muillekin lentoyhtiöille sen kuljettamalla asiakasmäärällä.

Suomalaisten matkustajien lisäksi Ryanair laskee kuljettavansa ensi vuonna Tampereen kautta 350000 kansainvälistä matkustajaa. Yhtiön mukaan tällainen asiakasmäärä piristää voimallisesti alueen taloutta ja tuo alueelle 350 työpaikkaa. Suomalaisten lentomatkustajien Ryanair laskee saavan palvelujensa käytöstä yhteensä 35 miljoonan euron säästöt.

Ryanairin näkemyksen mukaan Pirkkalan terminaalimaksujen nostaminen esiin onkin jälleen kerran vain yksi tuhoon tuomittu yritys, joilla perinteiset lentoyhtiöt pyrkivät pitämään kiinni menneestä monopoliasemastaan.

- Suomalaiset haluavat kilpailua ja halpoja hintoja, ei monopolien korkeita hintoja, Ryanair viestitti.

EU-komissio on puuttunut Ryanairin saamiin tukiin ennenkin. Se muun muassa tuomitsi laittomiksi yhtiön viime vuonna Charleroin kentältä Belgiasta

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.