EU pohtii terveysturismin vapauttamista

EU miettii, saavatko potilaat haketua vapaammin hoitoon muihin EU-maihin.

EU:ssa mietitään parhaillaan, pitäisikö kansalaisille antaa nykyistä suurempi vapaus hankkia sairaalahoitoa toisesta EU-maasta ja lähettää lasku kotimaahan. Asiasta keskustellaan myös tänään alkavassa terveysministerien kokouksessa.

Jos esimerkiksi vaasalainen matkustaa rajan yli Ruotsiin lääkäriin, hänelle maksetaan sama kela-korvaus kuin mitä lääkärikäynnistä olisi korvattu Suomessa. Mutta jos suomalainen haluaa lähteä toiseen EU-maahan leikkaukseen tai muuhun erikoissairaalahoitoon, maksusitoumus on anottava etukäteen. Tällaisia tapauksia on vuosittain sangen vähän.

Eräissä EU-maissa potilaat saavat matkata rajojen yli vapaammin tai peräti ilman rajoituksia. EU-maiden korvausjärjestelmät ovat siis hyvin erilaisia - samoin niiden tilanteet muutenkin. Esimerkiksi Keski-Euroopassa on paljon helpompaa matkustaa hoitoon johonkin naapurimaahan kuin meillä Suomessa.

- Siinä vaaditaan nyt kyllä Euroopan mittakaavassa säätelyä miten menetellään ja kuka maksaa, toteaa peruspalveluministeri Liisa Hyssälä.

- Ja sitten on tietenkin huomioitava sellainen asia, että kuka korvaa jos hoidossa menee jokin pieleen, Hyssälä jatkaa.

Suomi suhtautu terveysturismin vapauttamiseen varauksella, mutta Keski-Euroopassa into on selvästi suurempi.

Nykyisten EU-sääntöjen mukaan sairaalahoito on korvattava toisessa EU-maassa, jos kotimaa ei pysty sitä tarjoamaan kohtuullisessa ajassa. Suomessa kohtuulliseksi ajaksi katsotaan hoitotakuun määrittämä kuusi kuukautta. Tässäkin kohden EU-mailla on eri käytäntöjä, ja välillä korvauskysymyksiä joudutaan käsittelemään EY-tuomioistuimessakin. Esimerkiksi eräs brittirouva hakee parhaillaan oikeudessa korvauksia Ranskassa teettämäänsä lonkkaleikkaukseen. Kotimaassaan Britanniassa hän olisi joutunut jonottamaan leikkaukseen noin vuoden.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 19.10.2005)

Lue myös:

    Uusimmat