Mainos

EU pohtii terveysturismin vapauttamista

EU miettii, saavatko potilaat haketua vapaammin hoitoon muihin EU-maihin.

EU:ssa mietitään parhaillaan, pitäisikö kansalaisille antaa nykyistä suurempi vapaus hankkia sairaalahoitoa toisesta EU-maasta ja lähettää lasku kotimaahan. Asiasta keskustellaan myös tänään alkavassa terveysministerien kokouksessa.

Jos esimerkiksi vaasalainen matkustaa rajan yli Ruotsiin lääkäriin, hänelle maksetaan sama kela-korvaus kuin mitä lääkärikäynnistä olisi korvattu Suomessa. Mutta jos suomalainen haluaa lähteä toiseen EU-maahan leikkaukseen tai muuhun erikoissairaalahoitoon, maksusitoumus on anottava etukäteen. Tällaisia tapauksia on vuosittain sangen vähän.

Eräissä EU-maissa potilaat saavat matkata rajojen yli vapaammin tai peräti ilman rajoituksia. EU-maiden korvausjärjestelmät ovat siis hyvin erilaisia - samoin niiden tilanteet muutenkin. Esimerkiksi Keski-Euroopassa on paljon helpompaa matkustaa hoitoon johonkin naapurimaahan kuin meillä Suomessa.

- Siinä vaaditaan nyt kyllä Euroopan mittakaavassa säätelyä miten menetellään ja kuka maksaa, toteaa peruspalveluministeri Liisa Hyssälä.

- Ja sitten on tietenkin huomioitava sellainen asia, että kuka korvaa jos hoidossa menee jokin pieleen, Hyssälä jatkaa.

Suomi suhtautu terveysturismin vapauttamiseen varauksella, mutta Keski-Euroopassa into on selvästi suurempi.

Nykyisten EU-sääntöjen mukaan sairaalahoito on korvattava toisessa EU-maassa, jos kotimaa ei pysty sitä tarjoamaan kohtuullisessa ajassa. Suomessa kohtuulliseksi ajaksi katsotaan hoitotakuun määrittämä kuusi kuukautta. Tässäkin kohden EU-mailla on eri käytäntöjä, ja välillä korvauskysymyksiä joudutaan käsittelemään EY-tuomioistuimessakin. Esimerkiksi eräs brittirouva hakee parhaillaan oikeudessa korvauksia Ranskassa teettämäänsä lonkkaleikkaukseen. Kotimaassaan Britanniassa hän olisi joutunut jonottamaan leikkaukseen noin vuoden.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 19.10.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.