Mainos

EU:n ulkoministerit puivat Venäjä-suhteita

EU

EU:n ulkoministerit kokoontuvat tänään kahdeksi päiväksi Ranskan Avignoniin. Epävirallisessa kokouksessa pohditaan muun muassa Georgian tilannetta ja EU:n Venäjä-suhteita.

Ulkoministerien odotetaan toistavan EU:n vaatimuksen siitä, että Venäjän joukkojen on vetäydyttävä konfliktia edeltäneisiin asemiinsa.

Kokouksessa sivutaan mahdollisesti myös yksittäisten maiden erityisongelmia, kuten Suomen puutullikiistaa.

Odotettavissa on värikästä keskustelua. Ulkoministerien on kuitenkin tärkeää löytää yhteinen linja, sillä Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy matkustaa Venäjälle jo maanantaina neuvotellakseen Venäjän johdon kanssa Georgian tilanteesta.

Tarkoituksena on ottaa esille myös EU:n suhteet Yhdysvaltoihin. Nyt kun USA on valitsemassa uutta presidenttiä, EU:lla ja USA:lla on erinomainen mahdollisuus luoda aktiivisempi suhde puhtaalta pöydältä.

Kokouksessa on esillä myös EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan edustajan Javier Solanan esitys turvallisuusstrategian uudistamistyöstä. Turvallisuusstrategia on laadittu vuonna 2003 Yhdysvaltoihin suunnattujen terrori-iskujen innoittamana. Strategiassa käsitellään mm ilmastonmuutoksen, globalisaation ja köyhyyden vaikutuksia eurooppalaisten turvallisuuteen. Uudistettu turvallisuusstrategia on määrä hyväksyä joulukuisessa huippukokouksessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.