EU:n tavoite ilmastokokouksessa: Fossiiliton maailma

Kaikkien aikojen suurin ilmastokokous alkaa torstaina Dubaissa 2:07
Kaikkien aikojen suurin ilmastokokous alkaa torstaina Dubaissa

YK:n ilmastokokouksessa arvioidaan, mitä lisätoimia tarvitaan, jotta Pariisin sopimuksen tavoite pysäyttää ilmastonmuutos 1,5 asteeseen voitaisiin vielä pelastaa. Fossiilisten polttoaineiden käytön lopettaminen olisi tavoitteista tärkein. 

EU:n tavoitteena on, että ensi torstaina alkavassa kokouksessa sovittaisiin, että fossiilisten polttoaineiden eli kivihiilen, öljyn ja maakaasun käytöstä luovutaan kokonaan.

– Odotan yhteistä sitoutumista siihen, että meillä on fossiiliton tulevaisuus ja että globaali sopiminen ilmastotyöstä jatkuu. Se on tärkein väline, jolla voidaan vaikuttaa maahanmuuttopaineisiinkin 20–30 vuoden päässä, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (Kok.).

– Haetaan vahvaa kirjausta siitä, että oltaisiin valmiita lopettamaan fossiilisten polttoaineiden käyttö ja niiden tukeminen. Sen lisäksi tällä kertaa on erittäin vahvasti esillä uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden lisääminen maailmanlaajuisesti, tiivistää Suomen pääneuvottelija Marjo Nummelin ympäristöministeriöstä.

Maat epäröivät fossiilisista polttoaineista luopumista

Ympäristöjärjestöt eivät usko, että valtiot olisivat valmiita luopumaan fossiilisista polttoaineista riittävän nopeasti.

– Nyt pitäisi kokouksessa myöntää, ettei ole enää tilaa yhdellekään uudelle öljynporaushankkeelle, kaasunporaushankkeelle, ei enää yhtään uutta hiilivoimalaa. Maat eivät varmaan tähän valmiita vielä ole, mutta ne joutuvat kohtaamaan tämän epämiellyttävän totuuden uudella vakavuudella, uskoo Greenpeacen ilmastoasiantuntija Kaisa Kosonen.

Tästä vuodesta on tulossa mittaushistorian lämpimin. Eri puolilla maapalloa on kärsitty erilaisista sään ääri-ilmiöistä kuten helleaalloista, kuivuudesta, myrskyistä ja tulvista, joiden määrää ja voimakkuutta ilmastonmuutos lisää.

Pariisin sopimuksen tavoitteita ei ole saavutettu

Dubain ilmastokokouksessa valtioilta ei vielä odoteta uusia päästövähennyssitoumuksia, mutta lähivuosina niitä on saatava, jotta ilmaston lämpenemistä voidaan hillitä. 

Nykyisillä sitoumuksilla ollaan matkalla yli 2,5 asteen lämpenemiseen, kun Pariisin sopimuksessa tavoitteeksi asetettiin lämpenemisen pysäyttäminen 1,5 asteeseen.

– Valitettavasti näyttää siltä, ettei olla oikeastaan minkään Pariisin sopimuksen tavoitteen kannalta oikealla polulla vielä, myöntää Nummelin.

– 1,5 asteen tavoitetta ei kannata hylätä. Sen tavoittaminen käy vuosi vuodelta hankalammaksi, kun päästöt jatkuvat, mutta jos tähdätään 1,5 asteeseen ja päädytään vähän yli, se on paljon parempi kuin jos tähdätään kahteen asteeseen ja päädytään kolmeen asteeseen, huomauttaa Kosonen.

Dubain ilmastokokous alkaa marraskuun 30. päivänä ja loppuu joulukuun 12. päivänä.

Lue myös:

    Uusimmat