Mainos

EU:n tartuntatautivirastosta yksimielisyys

Euroopan unionin terveysministerit pääsivät tänään yksimielisyyteen EU:n tartuntatautiviraston perustamisesta. Jos EU:n parlamentti hyväksyy viraston, se voi aloittaa toimintansa mahdollisesti jo ensi syksynä.

- Jos ensi talvena puhkeaa sarsin kaltainen epidemia, päätä ei silitellä, ellei virastoa saada perustetuksi, Suomea kokouksessa edustanut peruspalveluministeri Liisa Hyssälä arvioi.

Hänen mukaansa kaikki EU-ministerit toivoivat tartuntatautivirastolle mahdollisimman nopeata käsittelyä. Sen vuoksi ministerit rajasivat viraston tehtävät aluksi vain tartuntatauteja koskevien toimien koordinointiin.

Noin sadan hengen viraston on tarkoitus toimia yhteistyössä kansallisten tartuntatautiviranomaisten sekä Maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa. Viime kevään sars-epidemia antoi sykäyksen viraston perustamiselle. EU:ssa havahduttiin, että sarsin kaltaisten rajat ylittävien tautiepidemioiden hallinnassa oli puutteita tiedonkulusta alkaen. EU:n komissio perusteli viraston perustamista sillä, että taudit voivat levitä muutamassa tunnissa maasta toiseen, jolloin mahdollisimman nopea toiminta on oleellista.

EU:n parlamentin on määrä käsitellä tartuntatautiviraston perustamista helmikuussa. Jos viraston perustaminen saadaan nuijittua silloin läpi, se voisi käynnistellä toimintaansa jo ensi syksynä. Täydessä iskussaan virasto olisi vuonna 2005.

Hyssälän mukaan suurimmaksi uhaksi aikataululle voi nousta riitely viraston sijaintipaikasta. Tänään Brysselissä isäntämaiksi tarjoutuivat jo Itävalta ja Unkari, ja myös Ranska on ollut kiinnostunut virastosta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.