Mainos

EU:n parlamentti haluaa uuden komission pian

Euroopan parlamentti kannattaa nopeaa aikataulua uuden komission nimittämisessä. Tänä iltana täysistunnossa parlamentin suurimmat ryhmät korostivat puheenvuoroissaan pikaisten päätösten tärkeyttä.

Keskusteluissa toivottiin parlamentin saavan uuden komission puheenjohtajan nimen pohdittavakseen jo huhtikuun istuntoon. Myös ryhmien puheenjohtajista koostuva puhemieskonferenssi on vaatinut, että väliaikainen komissio olisi nimitettävä ennen kesäkuussa järjestettäviä Euroopan parlamentin vaaleja. Sen toimikauden tulisi päättyä nykyisen komission toimikauden päättyessä eli tammikuussa 2000.

Myös parlamentille neuvoston julkilausuman esittänyt EU:n puheenjohtajamaan Saksan ulkoministeri Joscka Fischer sanoi Saksan pyrkivän esittämään uuden komission puheenjohtajan nimen ennen huhtikuun täysistuntoa. Toukokuussa parlamentti voisi hyväksyä komission muut jäsenet.

Ulkoministerien päivällä hyväksymässä julkilausumassa korostetaan, että uusi komissio nimitetään mahdollisimman pian ja ottamalla huomioon Amsterdamin sopimuksen mukaiset menettelyt. Amsterdamin sopimus lisää parlamentin valtaa komission nimityskysymyksissä. Sekä Fischerin, oman puheenvuoronsa pitäneen komission puheenjohtajan Jacques Santerin että suurimpien ryhmien johtajien puheenvuoroissa vaadittiin, että uuden komission tulee olla poliittisesti vahva ja toimintakykyinen.

Yksittäisten komissaarien jatkoa ei kielletty

Sen sijaan ryhmäjohtajien puheissa ei esiintynyt vaatimuksia, että yksikään eronneeseen komissioon kuluva jäsen ei saisi olla mukana uudessa komissiossa.

Lauantaina parlamentin suurimman ryhmän, sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Pauline Green sanoi, että suuri joukko EU:n parlamentaarikkoja aikoo torjua uuden komission, jos siinä on entisen komission jäseniä. Green lähetti asiaa koskevan kirjeen EU-maiden sosiaalidemokraattisille pääministereille.

Tämäniltaisessa puheenvuorossaan Green toisti näkemyksensä siitä, että koko komissio on korvattava, sillä se on kokonaisuudessaan ollut syyllinen asioiden huonoon hallintaan. Hän ei kuitenkaan nostanut esille ehdotonta kieltoa yksittäisten komissaarien jatkamiselle.

Green ilmaisi sen sijaa huolestuneisuutensa siitä, että komission väärinkäytöksiä tutkineen raportin toisen osaan sisältyviä lisätutkimuksia pyrittäisiin salaamaan tai vesittämään. EU:n komissio joutui eroamaan väärinkäytöksiä koskeneen raportin vuoksi viime tiistaina.

Parlamentin on määrä äänestää huomenna päätöslauselmaehdotuksesta komission eroamista koskevan keskustelunsa päätteeksi. Komission puheenjohtajan nimestä saatetaan tehdä päätös jo tällä viikolla Berliinin huippukokouksessa. EU:n parlamentilla puolestaan on oikeus hyväksyä esitys.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.