Mainos

EU:n kannattajat voittoon Virossa

EU:n kannattajat saavuttivat selvän vaalivoiton Virossa.

Lopullisten vaalitulosten mukaan 67 prosenttia kannatti EU:hun liittymistä. Ei-äänien osuus oli 33 prosenttia. Vaaleissa äänesti 63 prosenttia virolaisista.

Tulos noudatti suurin piirtein mielipidekyselyjen linjaa. Niissä kyllä-puolen oli arvioitu saavan noin 70 prosenttia äänistä.

-Kevät on tullut Viroon. Tänään alkaa 21. vuosisata toden teolla maassamme, sanoi Viron pääministeri Juhan Parts jo alkuillasta ennen tuloksen varmistumista. Äänestysprosentti oli 63. Äänioikeutettuja oli 865000, joista äänestämässä kävi 558 000. Kansanäänestyksen alla EU:hun liittymistä asettui tukemaan valtaosa Viron poliittisista puolueista samoin kuin maan suurten lehtien enemmistö.

Myös Viron presidentti Arnold Rüütel kehotti useaan otteeseen virolaisia äänestämään Jah eli Kyllä. Virolaisten EU-intoa kävivät vaalien alusviikkoina nostattamassa myös useat läntiset poliittiset johtajat, heidän joukossaan presidentti Tarja Halonen. Halosen viesti oli, että Euroopan unionin jäsenenä asioihin pystyy vaikuttamaan paremmin kuin sen ulkopuolella. Silti hän ei esittänyt suosituksia siitä, miten virolaisten pitäisi äänestää.

EU:n vastustajien yhtenä pääargumenttina on ollut, että EU:hun liittyminen veisi jälleen itsenäisyyden, josta Viro ei ole ehtinyt nauttia kuin runsaat kymmenen vuotta vuodesta 1991.

Viro EU:hun ja Natoon

Kyllä-puolen kampanjassa vedottiin useasti Venäjän uhkaan, joka vähenisi Viron liittyessä tiiviimmin länteen EU:n myötä. Viro on kuitenkin joka tapauksessa liittymässä läntiseen sotilasliittoon Natoon ensi vuonna. Viron laajan venäläisen vähemmistön äänestysintoa laski ilmeisesti vaalikampanjassa esitetyt viittaukset Venäjän uhkaan.

Kyllä-puoli levitti vaalikampanjassa Tallinnaan julisteita, joissa esitettiin retorinen kysymys Onko Venäjä ystävä? Viron 1,4 miljoonasta asukkaasta on venäläisiä noin 400 000. Heistä Viron kansalaisuus on vain noin sadallatuhannella. Sunnuntainen kansanäänestys oli neuvoa-antava. Siinä äänestäjät vastasivat kysymykseen "Kannatatteko EU:hun liittymistä ja perustuslain muuttamista?".

Viron parlamentin ei tarvitse seurata kansanäänestyksen tulosta. Jos kuitenkin ei-puoli olisi voittanut, olisi presidentin ollut hajotettava parlamentti ja määrättävä uudet vaalit. Slovenia, Unkari, Liettua, Slovakia, Puola, Malta ja Tshekki ovat jo päättäneet liittyä EU:hun ensi vuoden toukokuussa.

Latviassa pidetään EU-kansanäänestys viikon kuluttua. Kymmenikön viimeisessä maassa Kyproksessa ei pidetä lainkaan kansanäänestystä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Huomenta Suomi 15.09.2003)

(Kymmenen uutiset 14.09.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.