EU:n ja Afrikan johtajat kriisikokoukseen Maltalle

EU:n ja Afrikan johtajat kokoontuvat tänään pakolaiskriisiä koskevaan huippukokoukseen Maltalle. Kaksipäiväisen kokouksen tavoitteena on tiivistää yhteistyötä kriisin hoidossa.

Maltan pääkaupungissa Vallettassa pidettävää kokousta on valmisteltu keväästä lähtien. Virkamieslähteiden mukaan tavoitteena on saada aikaan mahdollisimman konkreettisia päätöksiä, sillä näin massiivisten kokousten anti jää helposti juhlallisten julistusten tasolle.

Kokouksen konkreettisin lupaus liittyy rahastoon, joka on tarkoitus perustaa siirtolaisten lähtömaiden tukemiseksi. Komissio on luvannut panna rahastoon 1,8 miljardia euroa, jonka päälle jäsenmaiden odotetaan tuovan lisärahaa. Suomi lupaa osallistua viidellä miljoonalla eurolla.

Afrikan maat haluavat EU:n lisäävän laillisia maahantuloreittejä siirtolaisille. EU-maat kaavailevat Erasmus-stipendien tuplaamista, jotta opiskelija- ja tutkijavaihto helpottuisi. EU-lähteiden mukaan liikkumavara on vähissä, eikä muita uusia avauksia ei ole juuri tiedossa.

EU-johtajat vaativat Afrikan mailta parempaa yhteistyötä turvapaikanhakijoiden palautuksissa. Palautuksia ei voi toteuttaa, elleivät lähtömaat suostu yhteistyöhön esimerkiksi matkustusasiakirjojen toimittamisessa.

EU:n valtionpäämiesten ja -naisten lisäksi kokoukseen on kutsuttu yli 30 Afrikan maan johtajaa sekä YK:n ja muiden kansainvälisten järjestöjen edustajia.

Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Juha Sipilä (kesk.).  

Lue myös:

    Uusimmat