EU:n elvytyspaketti kuumensi tunteita, soraääniä hallituspuolueestakin – Halla-aho: "Jos perussuomalaisista kiinni, Suomesta ei lapioitaisi senttiäkään Orbanille"

Kesällä kuumentunut vääntö EU:n koronaelvytyspaketista eteni tänään eduskunnan suureen saliin. Salissa käytiin aiheesta tiukkaa debattia, sillä perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit oppositiosta ovat asettaneet tavoitteeksi EU:n elpymispaketin kaatamisen.

Perussuomalaisten mielestä Suomi pannaan taloutensa huonommin hoitaneiden maiden maksumieheksi.

– Kuka meitä kiristää, maksammeko tässä jotain suojelurahaa?, kysyi perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä

– Jos se olisi perussuomalaisista kiinni, Suomesta ei lapioitaisi senttiäkään Orbanille, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi. 

Halla-ahon mukaan on täysin selvää, että yhteinen velka ja yhteisvastuu rikkovat EU:n perussopimusten henkeä riippumatta siitä, minkälaisilla sanankäänteillä tämä asia on kyseisissä sopimuksissa ilmaistu.

– Millä mittarille mittaatte kun puhutte onnistumisesta? Suomi maksaa 6,6 ja saa 3,2 miljardia. useat asiantuntijat ovat varoittaneet, että Suomi pakotetaan maksamaan velkaantuneiden maiden taloudesta, kansanedustaja Peter Östman (kd.) kysyi. 

Hallituspuolue keskustan Hannu Hoskonen piti kriittisen puheenvuoron ja vastustaa paketin hyväksymistä. 

– Suomalaisten verorahat kuuluvat suomalaisten hyväksi, eikä sellaisiin paikkoihin, joita emme edes tiedä.

– Suomen hallitus antaa rahaa italialaisille mafioosoille. Keskusta on trukkikuskin paikalla ja lastaa niitä miljardeja kohti Etelä-Eurooppaa, perussuomalaisten Rami Lehto totesi. 

Elvytyspaketin kertaluontoisuus mietityttää

Suomen hallitus on painottanut, että elvytysratkaisu on ainoastaan kertaluonteinen. Useampi opposition kansanedustaja, esimerkiksi kokoomuksen Petteri Orpo ja Pia Kauma sekä perussuomalaisten Ritva "Kike" Elomaa epäilivät sitä, tuleeko EU:n elvytysrahastosta pysyvä tapa.

– Onko hallituksen tavoitteena edes se, että kaikki jäsenvaltiot hoitavat omat velkansa?, kokoomuksen vastavalittu varapuheenjohtaja Elina Lepomäki kysyi. 

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) vakuuttaa, että elvytyspaketti on kertaluonteinen eikä jää pysyväksi välineeksi.

– Jokainen jäsenmaa vastaa omista veloistaan, Tuppurainen painotti. 

Pääministeri Sanna Marin (sd.) toisti monta kertaa, että Suomi onnistui neuvotteluissa. 

EU-johtajat sopivat heinäkuun maratonhuippukokouksessa 750 miljardin euron elpymispaketista, joka rahoitetaan komission ottamalla lainalla. Paketti koostuu 390 miljardista avustuksia ja 360 miljardista lainoja.

Suomen maksuosuus avustusmuotoisesta tuesta on 6,6 miljardia euroa, ja maan odotetaan saavan noin 3 miljardia euroa. 

Lue myös:

    Uusimmat