Mainos

EU-maat pääsivät sopuun pankkivalvonnasta

EU-maat ovat päässeet sopuun yhteiseurooppalaisesta pankkivalvonnasta. Euroopan keskuspankin on määrä ryhtyä valvomaan pankkeja ensi vuoden lopulla, mutta se voi tarvita valmistautumiseensa vielä lisäaikaa.

EU-maiden valtiovarainministerit löysivät sovun aamuyöllä Brysselissä yli 14 tunnin maratonneuvottelujen jälkeen. Sopuun päästiin, kun kiistakumppanit Saksa ja Ranska löysivät kompromissin.

Yhteisen pankkivalvonnan käynnistäminen on ensiaskel niin sanotun pankkiunionin perustamisessa, millä pyritään estämään euroaluetta viime vuosina koetelleen talouskriisin toistuminen.

Sovusta kertoi aamuyöllä EU:n puheenjohtajamaan Kyproksen valtiovarainministeri Vassos Shiarly, jonka mukaan ratkaisu on "joululahja koko Euroopalle".

– Päätavoitteena on luottamuksen palauttaminen pankkisektoriin, Shiarly sanoi.

Ratkaisun myötä EKP valvoo suoraan euroalueen suurimpia pankkeja. Keskuspankki voi myös puuttua pienempien pankkien toimintaan, jos ne ajautuvat ongelmiin.

Pankkivalvontaa käsittelevät seuraavaksi EU-maiden johtajat, jotka aloittavat kaksipäiväisen huippukokouksensa tänään Brysselissä.

(MTV3 - STT - AFP - REUTERS)

Katso Tapio Nurmisen raportti Münchenistä:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.