EU-kolmikko vie Iranin ydinkiistaa kohti

Britannia, Ranska ja Saksa ovat ryhtyneet luonnostelemaan päätöslauselmaa, jossa vaaditaan Iranin ydinohjelman käsittelemistä YK:n turvallisuusneuvostossa, EU-diplomaatit kertovat.

EU-maat viestittivät Yhdysvalloille, Venäjälle ja Kiinalle, että ne aikovat kutsua Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n hallintoneuvoston hätäkokoukseen helmikuun 2.-3. päivänä. Tiedon vahvisti Britannian ulkoministeriön edustaja.

Diplomaattien mukaan päätöslauselmaluonnos on lyhyt. Siinä pyydetään, että IAEA:n johtaja Mohamed ElBaradei veisi asian turvallisuusneuvostoon.

Neuvoston toivotaan langettavan Iranille pakotteita, jotta se lopettaisi viime viikolla uudelleen aloittamansa ydintutkimusohjelmansa. Iran on vakuuttanut ohjelman olevan rauhanomainen.

Yhdysvallat ja kolme EU-maata ovat olleet huolissaan siitä, että Iran käyttäisi rikastettua uraania ydinaseeseen, ei ydinpolttoaineeksi.

Päätöslauselmaluonnoksen valmistelussa kolmikko aikoo olla yhteydessä kaikkiin IAEA:n hallintoneuvoston 35 jäseneen sen takaamiseksi, että kannat ovat mahdollisimman yhtenäiset, kun päätöslauselmasta äänestetään.

EU-kolmikko keskusteli maanantaina Iranin tilanteesta Kiinan, Venäjän ja Yhdysvaltojen edustajien kanssa Lontoossa.

Venäjän kannat lähenivät Eurooppaa

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi tänään Venäjän näkemysten olevan hyvin lähellä Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Hän keskusteli Iranin tilanteesta Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa Moskovassa.

Putin kuitenkin kehotti varovaisuuteen toimissa Iranin suhteen. Hän ei myöskään maininnut asian viemistä turvallisuusneuvoston käsiteltäväksi.

Kiina on vastaavasti sanonut, että turvautuminen turvallisuusneuvostoon saattaa monimutkaistaa asiaa. Tästä esimerkkinä se mainitsi Iranin uhkauksen estää YK:n tarkkailijoiden yllätysvierailut atomivoimaloissa.

Iranilla on läheiset kauppa- ja energiasuhteet Kiinaan ja Venäjään. Kumpikin maa on tähän saakka vastustanut Iranin kiistan viemistä eteenpäin. Ne ovat molemmat turvallisuusneuvoston pysyviä jäseniä ja niillä on veto-oikeus, minkä vuoksi yksimielisyyden saavuttaminen on EU-kolmikon ja Yhdysvaltojen kannalta tärkeää.

Iran on varoittanut, että yritykset eristää se voivat johtaa öljyn hinnan nousuun. Iran on maailman neljänneksi suurin raakaöljyn viejä.

Kompromissina on esitetty, että uraania rikastettaisiin Venäjän alueella. Putin sanoi maanantaina, ettei Iran ole hylännyt Venäjän tarjousta.

EU ja Yhdysvallat hakevat Venäjän ja Kiinan tukea Iranin vastaisille toimille. Ne toivovat IAEA:n päättävän Iranin viemisestä YK:n turvallisuusneuvostoon, jossa sille voitaisiin langettaa pakotteita.

Länsimaiden diplomaatit päättivät kovemmista toimista Irania vastaan sen jälkeen, kun maa ilmoitti aloittaneensa uudelleen ydintutkimusohjelmansa.

Venäjä on tähän mennessä suhtautunut Iranin vastaisiin pakotteisiin varautuneesti, mutta se on toisaalta antanut ymmärtää, että Iran saattaa menettää Moskovan tuen, mikäli se vielä jatkaa ydintutkimusohjelmaansa.

Kiina puolestaan on katsonut, että pakotteiden langettaminen saattaa jopa huonontaa tilannetta, mikäli Iran päättää niiden vuoksi estää tarkastukset ydinlaitoksissaan.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

(15.1.2006)

(14.1.2006)

Lue myös:

    Uusimmat