Mainos

EU-kokous kelpuutti uusia jäsenehdokkaita

Suomen EU-puheenjohtajuuskauden päätapahtuma, Helsingin huippukokous alkoi aamulla Helsingin Messukeskuksessa. Kokousta varjostaa Tshetshenian tilanne, joka on nostettu 15 EU-maan valtion- ja hallitusten päämiesten kokouksen kärkiaiheeksi. Kokous on jo ehtinyt kelpuuttaa kuusi uutta maata mukaan EU-jäsenyysneuvotteluihin.

Tshetshenian asian käsittelyä kiirehtii se, että Venäjä on uhannut iskeä Groznyyn huomenna ja varoittanut kaupungin asukkaita pakenemaan. EU-johtajat saattavat myös sopia Venäjän vastaisista talouspakotteista.

Pääministeri Paavo Lipposen mukaan EU saattaa tiukentaa linjaansa Venäjää kohtaan, ellei Venäjä ala tosissaan etsiä poliittista ratkaisua Tshetshenian tilanteeseen. EU:n parlamentin puhemies Nicole Fontaine toivoo, että huippukokous jäädyttää kaikki Venäjän uudet EU-tukirahat.

Helsingin huippukokouksessa käsitellään erityisesti Euroopan turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa. Suomi haluaisi puhua vain kriisinhallinnasta, kun taas monet muut EU-maat Ranskan johdolla tähtäävät yhteiseen puolustukseen. Puheenjohtajamaana Suomi haluaisi ottaa asiassa vain pieniä askeleita.

Verotuskiista ei ratkennut

Valtiovarainministerit selvittelivät pahasti lukkiutuneen veropaketin kohtaloa vielä viime yönä. Sopua ei kuitenkaan syntynyt. Myöhään yöhön jatkuneissa neuvotteluissa yritettiin laittaa yksityishenkilöiden korkotulot verolle kaikissa EU-maissa. Ajatusta vastustaa edelleen Britannia, joka haluaa pitää Lontoo Cityn joukkolainamarkkinat verotuksen ulkopuolella.

Kokousta vetäneen valtiovarainministeri Sauli Niinistön mukaan veropaketti siirtyy nyt kokonaisuudessaan EU-maiden päämiesten ratkaistavaksi. Sopu yritetään saavuttaa huomiseen mennessä.

Suuri kokous

Helsingin huippukokous on Suomen EU-puheenjohtajuuden aikana järjestetyistä kokouksista selvästi suurin sekä virallisten kokousedustajien että kokousta seuraavien tiedotusvälineiden edustajien osalta. Kokoukseen osallistuu arviolta 4 000 henkilöä, joista 1 300 on delegaatteja ja loput lehtiväkeä.

Anne Silvennoinen raportoi Lounasuutisiin kokouksen asialistasta. (1.08)
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.