Mainos

EU-johtajat runnovat perussopimusta kokoon

Uudistussopimus on määrä allekirjoittaa joulukuussa, ja sen pitäisi astua ratifiointien jälkeen voimaan vuonna 2009.

EU-maiden johtajat ovat tänä iltana kokoontumassa Lissaboniin viimeistelemään sopua uudesta perussopimuksesta.

Uudistussopimuksen nimellä kulkeva perussopimus on uudelleen muotoiltu versio perustuslaista, joka kaatui Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksiin vuonna 2005.

Sovun tiellä on vielä muutama kiistakysymys; Puola vaatii sopimukseen mahdollisuutta lykätä päätöksiä ja oman julkisasiamiehen EY-tuomioistuimeen, Italia haluaa enemmän europarlamenttipaikkoja ja Bulgaria haluaa, että euro kirjoitetaan evro.

Puolan neuvotteluasennetta saattaa tiukentaa se, että maassa pidetään tulevana sunnuntaina parlamenttivaalit. Sovun odotetaan kuitenkin syntyvän tämän päivän ja huomisen aikana.

Uudistussopimus on määrä allekirjoittaa joulukuussa, ja sen pitäisi astua ratifiointien jälkeen voimaan vuonna 2009.

Tulevalla ratifiointikierroksella kansanäänestyksiä ei nähdä kovinkaan monessa maassa. Irlanti järjestää sen perustuslakinsa velvoittamana. Tanskan hallitus ei ole vielä ilmoittanut lopullista kantaansa ja Britanniassa pääministeri Gordon Brown pyrkii torjumaan vaatimukset kansan mielipiteen kysymisestä.

Suomea edustavat kokouksessa pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja maahanmuutto- ja Eurooppaministeri Astrid Thors (r.). Vanhanen on ilmoittanut aikovansa kokouksen yhteydessä ottaa muutaman EU-johtajan kanssa esille eteläisen Suomen maatalouden 141-tuet, joille Suomi yrittää neuvotella jatkoaikaa. Moni EU-maa suhtautuu tukiaisiin kriittisesti.

Bulgaria tekisi eurosta evron

Bulgaria yritti EU-huippukokouksen alla markkinoida muille jäsenmaille ajatusta, että yhteisvaluutta euron voisi kirjoittaa myös muotoon evro.

Kyrillisten aakkosten kirjoitusasussa euro esiintyy aina tässä muodossa. EU-komissio ja Euroopan keskuspankki haluavat kuitenkin eurolle vain yhden kirjoitustavan.

Bulgariassa asiasta on tullut iso poliittinen periaatekysymys. Maa on koittanut vedota siihen, että evro-muoto on käytössä myös monissa Balkanin maissa, jotka voivat myöhemmin liittyä EU:hun.

Euro esiintyy seteleissä nykyään latinalaisilla ja kreikkalaisilla aakkosilla. Kreikaksikin kyse on kuitenkin samasta euro-sanasta.

Euron kirjoitusasu herätti riitaa viimeksi vuonna 2004, kun Latviasta tuli EU-maa. Maa olisi halunnut lisätä seteleihin muodon eiro. Vaatimuksesta ei tullut kuitenkaan mitään.

(MTV3-STT)

Katso myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.