Mainos

Etyjin asiantuntijat Belgradiin

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin asiantuntijoista koostuva joukko saapui tänään Belgradiin valmistelemaan kansainvälisten tarkkailijoiden tuloa. Kosovoon se matkaa huomenna.

Kosovon vapautusarmeijan edustaja vaati tänään Etyjiä solmimaan kanssaan sopimuksen aseettomien tarkastajien työstä.
-Se on välttämätöntä, jotta yhteistyö Etyjin ja Kosovon vapautusarmeijan (UCK) kanssa on mahdollista, sanoi UCK:n edustaja Adem Demaci Pristinassa ilmestyvässä Koha Ditore -lehdessä.

UCK:n sotilasjohto torjui samassa lehdessä Yhdysvaltain erityislähettilään Richard Holbrooken ja Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin sopimuksen sanomalla, että se antaa Milosevicille mahdollisuuden jatkaa sotaa, kansanmurhaa ja teurastusta.

Etyjin ensimmäisessä ryhmässä on edustajia ns. yhteysryhmän maista eli Yhdysvalloista, Britanniasta, Italiasta, Saksasta, Venäjältä ja Ranskasta sekä Etyjin puheenjohtajistomaista Puolasta, Tanskasta ja Norjasta. Etyjin edustajan Regan McCarthyn mukaan ensimmäiset asiantuntijat hankkivat Kosovoon saapuville valvojille tiloja, viestintävälineitä sekä henkilökuntaa.

Noin kahdentuhannen valvojan on määrä matkustaa Kosovoon lähiviikkojen kuluessa. He tutkivat, noudattavatko serbit ja näitä vastaan taistelevat albaanijoukot kansainvälisen yhteisön asettamia vaatimuksia.

Etyjillä oli lähes yhtä paljon tarkkailijoita valvomassa Bosniassa syyskuussa järjestettyjä parlamenttivaaleja. McCarthyn mukaan järjestö selvittää parhaillaan, olisivatko Bosniassa työskennelleet ihmiset halukkaita matkaamaan tällä kertaa Kosovoon.

Jugoslavian ulkoministeriö ilmoitti eilen, että Etyjille annetaan vuosi aikaa valvoa Kosovosta tehdyn sopimuksen toteutumista. Etyjin lisäksi sopimuksen toteutumista valvovat Naton lentokoneet. Kosovon vapautusarmeija tulitti serbipoliiseja eri puolilla Kosovoa eilen ja tänään, kertoi serbien johtama tiedotuskeskus Pristinassa.
(STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.