Tutkija: Hallitukselle luvassa turbulentti kevät – maratonistunto nosti kysymyksiä kriisikokouksesta

Hallitus valmistautuu maanantain ja tiistain poikkeuksellisessa kaksipäiväisessä strategiaistunnossa huhtikuiseen puoliväliriiheensä. Hallituspuolueiden puheenjohtajat olivat istunnosta vaitonaisia maanantaina. 

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) tyytyivät kommentoimaan istunnon sisältöä Twitterissä. Sipilä tviittasi, että "hallitus suunnitelman mukaisessa pitkässä palaverissa kehysriiheen valmistautumiseksi". Hallitus kävi hänen mukaansa hyvähenkisen keskustelun. 

Orpon mukaan istunnossa käytiin hyvää keskustelua taloudesta, työllisyydestä, osaamisesta ja eriarvoisuudesta. 

Julkisuudessa esitettiin arvioita, että strategiaistunto olisi kriisikokous, mutta valtioneuvoston viestintäjohtajan Markku Mantilan mukaan istunnossa poikkeuksellista on ainoastaan sen kaksipäiväisyys. 

– Istunto haluttiin järjestää ennen eduskuntatyön alkua, jonka takia muutamat ministerit joutuivat perumaan menojaan, Mantila sanoi STT:lle.    

Hallitus järjestää strategiaistuntoja normaalisti kahden viikon välein, mutta yleensä istunnot ovat yksipäiväisiä. Hallituksen sisällä on kuplinut rapsakasti viime aikoina, vääntöä on ollut muun muassa liikenneverkkouudistuksesta ja talouspolitiikan suunnasta. 

Puheenjohtajat eivät vastanneet STT:n soittopyyntöihin. 

Kannustinloukut ja paikallinen sopiminen pöydällä?    

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä ennakoi, että hallituksen kevään puoliväliriihestä tulee nippu työllisyystoimia, mutta ei uusia säästöjä. Työllisyystilanteen parantumisen takia Vihriälä uskoo, että tulossa voi olla toimia, joilla ihmisiä näkökulmasta riippuen kannustetaan tai patistetaan ottamaan työtä vastaan. 

Vihriälän mukaan keinovalikoimaa työllisyystoimiin haetaan viimevuotisesta virkamiestyöryhmän paketista, josta nousi silloin iso äläkkä. Pöydällä voivat olla porrastukset ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, kannustinloukut ja paikallisen sopimisen edistäminen yli kilpailukykysopimuksessa sovitun. 

Puoliväliriihen anti voikin olla viime syksyn budjettiriihen toisinto, eli tukku erilaisia työllisyystoimia, ei yhtä isoa uudistusta. 

– Todella iso asia olisi paikallisen sopimisen edistäminen lainsäädäntöpuolelta, mutta luulen että se on suljettu pois, Vihriälä sanoi. 

Turbulentti kevät luvassa    

Turun eduskuntatutkimuksen laitoksen erikoistutkijan Erkka Railon mielestä on ymmärrettävää, että hallituksen poikkeuksellisen pitkä strategiaistunto herättää julkisuudessa kysymyksiä hallituksen toimintakyvystä, etenkin kun muutamat ministerit joutuivat perumaan matkojaan istunnon takia.  

Varsinaiseen hallituskriisiin Railo ei usko, mutta ennustaa hallitukselle turbulenttia kevättä, kiitos huhtikuun kuntavaalien. Asioita mutkistaa hankala taloustilanne. 

– Hallituksen sisällä on isoja erimielisyyksiä, leikataanko ja kuinka paljon leikataan. Siitä hallitus käy kaikkein kiihkeimmät keskustelunsa tänä keväänä. Asian vaikeuden takia lopulliset päätökset siirrettiin vaalien jälkeiseen aikaan, Railo sanoo. 

– Miten hallituksen sisäiset erimielisyydet onnistutaan välttämään vaalikeskusteluissa, se on todella vaikeaa. Ne pulpahtavat väistämättä pintaan.  

Lue myös:

    Uusimmat