Etiopian ulkoministeriö raivostui Pekka Haaviston kommenteista: "Vastuutonta, vihamielistä, röyhkeää valetta"

Etiopian ulkoministeriö haukkuu poikkeuksellisen kovin sanakääntein ulkoministeri Pekka Haaviston kommentteja liittyen Tigrayn konfliktiin.

EU:n erityislähettiläänä Etiopiassa toimineen Haaviston mukaan Etiopian johto oli sanonut hänelle suljettujen ovien takana ”tuhoavansa tigraylaiset sadaksi vuodeksi”.  Haaviston kommenteista uutisoi muun muassa uutistoimisto AP.

Haavisto oli keskustellut Etiopian johdon kanssa aiemmin tänä vuonna ja hän selosti tapaamista tiistaina EU:n parlamentin komitealle. Haavisto varoitti, että mainittu tavoite kuulostaa etniseltä puhdistukselta.

Etiopian ulkoministeriö on leimannut Haaviston kommentit muun muassa ”vastuuttomiksi, epädiplomaattisiksi ja röyhkeän valheellisiksi”. Ministeriön mukaan Haaviston ”älyttömät lausunnot osoittavat selvästi ymmärryksen puutteen Etiopiasta ja maan asukkaista”.

Ulkoministeriö luonnehtii Haaviston kommentteja lisäksi vihamielisiksi ja kolonialistisen vivahteen sisältäviksi.

Haaviston erityisavustaja Jeri Aalto kertoo MTV Uutisille, että Haavisto kommentoi asiaa ensimmäisen kerran maanantaina EU:n ulkoasian neuvoston lehdistötilaisuudessa. Aallon mukaan asia on myös esillä neuvostossa.

Tigrayn konflikti on herättänyt huolta usealla tasolla. YK kertoo, että silminnäkijät ovat syyttäneet erityisesti etiopialaisia ja ertirealaisia  joukkoja ihmisten nälkiinnyttämisestä, karkotuksista ja raiskauksista. Yhdysvaltojen mukaan Tigrayn länsiosissa on tapahtunut etnisiä puhdistuksia.

Suomessa ensimmäisenä Etiopian kritiikistä kertoi Yle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja