Ethän unohda tätä tärkeää asiaa ennen remonttia?

Osakkaan täytyy ilmoittaa taloyhtiölle remontista aina, kun se voi vaikuttaa talon rakenteisiin tai naapurihuoneistoihin. Hallitus sopii isännöintiyrityksen kanssa siitä, miten ilmoitukset käsitellään ja paljonko se maksaa.

Tutustu Jokakodin kattavaan asuntovalikoimaantäällä!

Remonttien ilmoittaminen ja valvonta on osakkaiden etu. Kun remontit tehdään kunnolla, ennaltaehkäistään riitoja ja ongelmia. Remontti-ilmoitus tehdään kirjallisesti isännöintiyritykseen, joka ylläpitää rekisteriä remonteista. Hallitus sopii ilmoitusten hoitamisesta isännöintiyrityksen kanssa.

Hallitus ja isännöinti sopivat, miten osakkaita ohjeistetaan remontti-ilmoituksen tekemisestä. Moni isännöintiyritys on antanut ohjeet esimerkiksi verkkosivuillaan. Jos ilmoitusta joudutaan täydentämään ja asioita selvittelemään, käsittelyaika pitenee ja kulut kasvavat. Isäinnöitsijäliiton lakiasiantuntijaMarina Furuhjelmin mukaan isännöintiyrityksistä on sanottu, että ilmoitukset ovat vain harvoin niin kattavia, että ne voidaan hyväksyä ilman lisäselvityksiä.

Malttia remontin aloittamiseen

Osakkaalla on usein kiire aloittaa remontti esimerkiksi muuton yhteydessä.

– Aamulla jätetty ilmoitus ei tarkoita sitä, että remontin voisi aloittaa ruokatunnilla samana päivänä. Kannattaa varautua siihen, että luvan saaminen kestää kuukauden, loma-aikana kaksi, Furuhjelm sanoo.

Ilmoituksen käsittely vaatii asiantuntemusta. Isännöintiyritys arvioi saamiensa tietojen perusteella, toteutetaanko remontti hyvän rakennustavan mukaisesti.

Nämä remontit on aina ilmoitettava taloyhtiölle:

– parketin asennus muovimaton tilalle
– wc:n, kylpyhuoneen, saunan remontointi, rakentaminen tai poistaminen
– keittiön allaskaappien vaihtaminen
– pesukoneen tai astianpesukoneen asentaminen, jos koneen vesi- ja viemäriletkulle tai sähköjohdolle ei ole – liitäntävalmiutta
– hanan tai wc-istuimen vaihto
– hanan irrottaminen, veden katkaisemista edellyttävät työt
– kiinteiden sähköjohtojen asentaminen ja poistaminen
– viemäri-, käyttövesi-, sähkö-, lämmitys- tai ilmanvaihtojärjestelmiin liittyvien laitteiden asentaminen, muuttaminen tai poistaminen
– parvekkeen lattian pinnoitteen vaihtaminen
– muutokset kantaviin väliseiniin
– muutokset ulko-oviin
– kevyiden väliseinien purkaminen, siirtäminen tai uusien rakentaminen, jos seinien sisällä kulkee sähkö- yms. johtoja

Pysy ajan tasalla asuntouutisista – käy tykkäämässä Jokakodin sivusta Facebookissa.


MTV3 / Jokakoti

Lähde: Isännöintiliitto

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat