Etelämantereelta paljastui uusi saari – taustalla ilmastonmuutos

Etelämantereen länsirannikolta on löytynyt uusi, karttoihin merkitsemätön saari.

Etelämantereen rannikolla tutkimuksia tehnyt tiederetkikunta on löytänyt uuden saaren aiemmin tässä kuussa, kertoo tiedelehti Nature. Kansainvälisen retkikunnan mukaan on todennäköistä, että ilmastonmuutos on aiheuttanut saaren paljastumisen jääpeitteen alta.

Tutkijoiden mukaan saaren pystyy näkemään myös satelliitilla, mutta jääpeite on pitänyt saaren tähän asti piilossa. Lisäksi saari on alueella, jossa liikkuu laivoja todella vähän, jos ollenkaan, joten voi olla mahdollista, ettei kukaan muu ole aiemmin edes huomannut sitä.

Alla Forbes-lehden tviitti satelliittikuvasta saaresta. Saaren nimeksi on annettu Sif, lehti kertoo.

Jäätikön muuttumista alueella selvittävät tutkijat eivät osaa arvioida kuinka kauan saari on ollut merenpinnan yläpuolella.

Geologi Lindsay Prothro kertoo lehdelle, että maanpinnan paine on hellittänyt samalla kun jäätiköt ovat vetäytyneet Etelämantereella, mikä on aiheuttanut maanpinnan nousua. Tutkijoiden mukaan nyt löydetty saari saattaa auttaa selvittämään millä tahdilla Etelämantereen pinta nousee.

Löytyneestä saaresta kertoi Suomessa ensimmäisenä Iltalehti.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.